Ohlapnost ven je pomemben dejavnik za razvoj hemoroidov, pogost vzrok je močno naprezanje pri odvajanju blata zaradi zaprtja. »Hemoroidi so, kot večina ljudi kar dobro ve, zatečene vene znotraj ali zunaj rektalne votline oziroma anusa. Podobni so varicam, drobnim popokanim žilicam. Največkrat jih dobimo, kadar se pri veliki potrebi preveč naprezamo, pogosti so v nosečnosti, včasih vzroka ne najdemo,« pove Vesna Majes Klančičar, direktorica zeliščarske kmetije Plavica na Cerovcu v bližini Dolenjskih Toplic. »Nevšečnost je pogosta, je pa res, da včasih povzročajo težave, kot so srbenje, krvavitve, včasih pa ljudje nimajo nobenih simptomov. Mogoči so tudi zapleti; običajno niso nevarni, so pa lahko precej boleči.«

Zaprtje z oteženim iztrebljanjem majhnih količin trdega blata, mučnim napenjanjem in občutkom nepopolne izpraznitve črevesa lahko sprva skušamo urediti sami. Poleg redne telesne dejavnosti moramo organizmu zagotoviti dovolj vlaknin in kuhane zelenjave ter ne uživati preveč predelanih živil, kot so izdelki iz bele moke, siri, meso. Izogibati se je treba kofeinu in alkoholu. Na zeliščni kmetiji Plavica, ki je družinsko podjetje, imajo znanje o zdravilnih rastlinah – izjemen poznavalec je gospodar Jože Majes – in izkušnje z lajšanjem najrazličnejših tegob, tudi hemoroidov. »A ljudje največkrat nimajo časa, zato povprašajo kar po izdelkih iz narave, ki bi jim utegnili pomagati,« pove Vesna Majes Klančičar. »Tako jim svetujemo: redno umivanje, zato da ne povečamo možnosti okužbe okoli zadnjične odprtine. Še največ priporočamo uporabo šentjanževega olja. Rezultati so spodbudni. Priporočljivo je, da ga okoli hemoroidov in tudi malo v notranjost, če gre za notranje, mažejo dvakrat do trikrat dnevno.« Pri težavah z zunanjimi hemoroidi svetujejo tudi mazanje zadnjične odprtine, ki jo prej razkužimo s kostanjevo tinkturo, ki dobro sanira nečistoče, glivice, mikrobe. Učinkovine divjega kostanja poskrbijo, da se žile začno krčiti, posledično žilni vozli niso obloženi z vodo, zato hemoroidi ne delajo več težav. 

Čajna mešanica, ki zdravi od znotraj

»Nazadnje, a ne zadnje, ne smemo pozabiti na čajno mešanico Venček,« povzame Vesna Majes Klančičar. »To je čaj, ki vsebuje zelo veliko posušene ajde in šipka (ovojnice). Ajdo žanjemo, ko cveti, torej zeliščarji uporabljamo cvet in liste, ne ploda. Ajda, če jo pripravimo kot čaj, vsebuje veliko rutina, ta pa je poznan po tem, da sprošča ožilje, tako manjše, najmanjše žilice kot večje, in jih naredi prožne. S tem, ko je naše ožilje bolj prožno in elastično, je manjša verjetnost krvavitev, pokanja žilic.« Vsak dan je treba popiti liter takšnega čaja, najbolje 60 dni brez premora, čeprav se učinek pokaže že prej.

V pomoč pri odpravljanju težav, ki so posledica hemoroidov, so tudi zdravila v obliki mazil ali svečk, ki jih dobimo v prosti prodaji po lekarnah. Poudariti velja, da je treba skrbeti za redno odvajanje in higieno. »Že po ljudskem izročilu vemo, da je dobro pri hemoroidih paziti, da nismo zaprti, da se med odvajanjem blata ne smemo naprezati preveč oziroma se siliti in da pazimo na higieno. Vsekakor pa največ pozornosti posvetimo hrani. Pogosto ljudje jedo nepravilno hrano, ob nepravilnem času, sploh pa zato, ker smo izgubili stik s seboj, in zaradi pomanjkanja časa ne čutimo več, katera hrana je za nas dobra in katera nam v resnici škodi,« povzame Vesna Majes Klančičar. Priporočljivo je jesti, če smo zaprti, pa sploh, zdravo domačo hrano. »Po možnosti ob pravi uri – takrat, ko je naša prebava najmočnejša,« pravi Vesna Majes Klančičar. »Kosilo je še vedno glavni obrok, in sicer med 12. in 14. uro. Si pa ljudje napačno predstavljajo, kaj je dobra domača hrana. V to kategorijo bi uvrstili domače sveže zelenjavne juhe z lahkimi stročnicami, kot je leča, in zdravimi žitaricami, kot so ajda, pira, ječmen, proso.«


Nasvet dr. Rajata Sharme, ajurvedskega zdravnika, s katerim sodeluje kmetija Plavica
Dieta:
– Vedno jejmo ob pravem času, hrano dobro prežvečimo in si privoščimo veliko vlaknin.
– Pijmo veliko vode in se izogibajmo težko prebavljivi hrani, kot so rdeče meso, arašidi … Tudi čili kot dodatek je za osebe s hemoroidi zelo slaba izbira.
– Napitek lassi z enim delom jogurta in štirimi deli tople vode, skupaj z začimbami, kot so poper, himalajska sol ter indijska kumina, je odličen dodatek po kosilu za vse, ki imajo hemoroide. Na tešče tudi priporočam 2 dcl mlačne vode.

Življenjski slog:
– Izogibajte se napenjanju med veliko potrebo, morda ni napačna uporaba posebnega stola, ki malo dvigne noge in tako pomaga k lažjemu izločanju črevesja.
– Izogibajte se ponočevanju, pretirani spolni aktivnosti, zadrževanju blata, kihanja, kašljanja.
– Mahariši ajurveda ima odličen prehranski dodatek v obliki zeliščnih tablet, ki se imenuje trifala in pomaga pri čiščenju strupov iz črevesja in tudi lažjemu izločanju.