Tudi oboževani morajo tja

Na stranišče hodijo tudi največji zvezdniki, pa čeprav si njihovi oboževalci to kar težko predstavljajo. Včasih nam pri bolečinah v trebuhu odleže že po veliki potrebi. Ta neizogibni obred bo bolj temeljit, če imamo med sedenjem na straniščni školjki stopala na pručki oziroma se z zgornjim delom trupa nagnemo naprej ter se opremo na nožne prste. Hkrati se ne napenjajmo preveč, sicer lahko v goste dobimo neželene hemoroide.

Toplo, še topleje!

Trebušne krče, posebno med menstruacijo, lahko ublažimo s toplo solno kopeljo ali tako, da ležemo v svoj priljubljeni položaj in na predel bolečine položimo termofor. Ga nimamo? Nič hudega. Uporabimo plastenko, ki nam je ostala od pijače ali mehčalca, in vanjo nalijmo vročo vodo. Zlasti prikupna je, če jo z vodoodpornimi flomastri mojstrsko porišejo naše ali otroške rokice. Toplotni pripomoček ovijmo v bombažno ali svileno ruto, da kožo zaščitimo pred visoko temperaturo oziroma segreto plastiko.Od dotikov do kroženja

Dotik zdravi. Neprijetne bolečine je mogoče odgnati tudi s samomasažo. Z blazinicami prstov kakšno minuto nežno pritiskajmo razgaljen trebuh, kot bi se hoteli z njimi dotakniti vseh delov kože. Nato z dlanmi še kakšno minuto krožimo okrog popka v smeri urnega kazalca, podobno kot preganjamo krče pri dojenčkih. Med masažo globoko dihajmo, tako da vdihujemo skozi nos, izdihujemo pa skozi usta. Tako bomo prej dosegli tudi sprostitev zakrčenih mišic trebuha.

Brez vode med obrokom

Za dobro prebavo je treba popiti zadosti navadne vode, ki jo razporedimo čez ves dan. Raje kot med obroki jo uživajmo pred njimi, še posebno če si želimo shujšati. Poleg vode sta priporočljiva kamilični in metin čaj. Pri blagih težavah z želodcem in napihnjenostjo nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo nesladkan sok aloe vere, odsvetujejo pa pitje alkohola ter pijač z mehurčki, še zlasti sladkih. Tudi pretirano pitje kave škoduje.

Manj je več

Občutek napetosti in zvijanja je včasih posledica uživanja določenih premastnih in mlečnih izdelkov. Namesto navadnega mleka posezimo po jogurtih s probiotiki oziroma dobrimi bakterijami. Ne pozabimo na vsakodnevni jedilnik uvrstiti veliko sveže zelenjave in sezonskega sadja. Pri soli bodimo zmerni, zato se izogibajmo prehranjevanju v restavracijah, kjer običajno pripravljajo preslane jedi. Pozorni bodimo ne le na kakovost hrane, temveč tudi, da jo jemo počasi po načelu manj je več.Ljudski zvarki

Namesto tablet preverimo delovanje priljubljenih ljudskih zvarkov, ki jih naredimo sami doma. Prvi nastane iz mešanice sode bikarbone in tople vode, pri drugem sodo zamenjamo z žlico domačega jabolčnega kisa ter dodamo še žličko medu. Tretje domače zdravilo naredimo tako, da izključimo vodo in le v žličko medu vmešamo pol žličke mlete kumine. Kdor nima težav z visokim pritiskom, pa naj izbere svež ingver ter ga olupljenega prelije z vrelo vodo ter rahlo posladka z domačim medom.

Predklon in objem kolen

Z blagim raztezanjem težko zgrešimo. Po obilnem obroku ni vedno najpametneje, če obležimo na hrbtu kot kuža, ki si želi crkljanja. Poskusimo s počasnimi vajami, izpeljanimi iz joge, ki preprečujejo napenjanje in neprijetne pline. V stoječem položaju naredimo predklon in se poskusimo dotakniti stopal. Enako ponovimo, ko sedemo na tla. Nato lezimo na hrbet, pokrčimo kolena, jih kar najbliže prsim objemimo ter nežno nihajmo z njimi levo in desno.