Rešitev je veliko

Akne so v blažji ali hujši obliki težava večine mladostnic in mladostnikov in vsak se z njimi spopada drugače. Razumem vašo hčer, da jih želi čim bolj prikriti, ker so zanjo zagotovo breme in negativno vplivajo na njeno samopodobo v najbolj občutljivem obdobju življenja. Na srečo imamo na voljo veliko različnih pristopov, s katerimi aktivnost aken umirimo. Cilj zdravljenja je preprečevanje nastanka. Ko nam to uspe, ni več veliko razlogov za njihovo prikrivanje.

Akne prizadenejo dlačne mešičke in z njimi tesno povezane žleze lojnice na obrazu in zgornjem delu trupa. Najpomembnejša motnja pri aknah je pretirano poroženevanje izvodila dlačnega mešička, zaradi česar se ta zamaši, loj pa ne more več prosto odtekati na površino kože. Med puberteto se loj zaradi povečane tvorbe spolnih hormonov prične močneje izločati in se zaradi oviranega odtekanja kopiči v mešičku. To je prva faza aken, ki je pri pubertetnikih najpogostejša, ko na koži nastajajo beli in črni ogrci – komedoni. Kadar poleg komedonov na koži nastajajo tudi rdeče bunčice in gnojni mozolji, je že pridruženo vnetje. To fazo imenujemo vnetne akne. Pri nastanku vnetja ima pomembno vlogo tudi bakterija Pityrosporum ovale, ki živi v dlačnih mešičkih. Pri redkih posameznikih je vnetje tako zelo intenzivno, da nastajajo ognojki, iz kože se izceja gnoj, posledica tega dogajanja pa so brazgotine, ki ostanejo za vse življenje.

Zdravljenje je odvisno od faze aken. Kadar so samo komedoni in ni vnetnih lezij, je dokaj preprosto. Velikokrat zadostuje le ustrezna nega. Zjutraj in zvečer je treba obraz umiti s čistilnim gelom, nato pa namazati s kremo, ki je namenjena aknasti koži. Ponudba negovalnih izdelkov je v naših lekarnah pestra in kakovostna. Te kreme so nekomedogene, kar pomeni, da ne mašijo dlačnih mešičkov in s tem dodatno ne poslabšujejo aken, vsebujejo pa tudi aktivne učinkovine, ki delujejo blago luščeče ali protivnetno. Če pravilna nega ne zadostuje, posežemo po zdravilni kremi ali gelu, ki poskrbi za intenzivnejše luščenje površine kože. Pri vnetnih aknah je poleg ustrezne nege vedno smiselno uporabljati tudi zdravila. Ta so večinoma na voljo le na recept, zato je potreben obisk izbranega zdravnika ali dermatologa. Odlično zdravilo je retinoid (adapalen, tretinoin) v obliki kreme ali gela, ki ga uporabimo enkrat na dan zvečer. To zdravilo blago lušči površino kože in deluje protivnetno. V poštev prideta tudi azelainska kislina in benzoil-peroksid. Pogosto se odločimo tudi za dodatek lokalnega antibiotika klindamicina. Pri hudih oblikah aken lokalno zdravljenje ne zadostuje, poseči moramo po tabletah oziroma kapsulah.

Enako kot za negovalno kremo, ki mora biti nekomedogena, velja za pudre. Neustrezni lahko akne poslabšujejo. Takšne, ki so primerni za aknasto kožo, prav tako dobimo v lekarnah. Seveda pa je treba puder temeljito odstraniti s kože, najkasneje zvečer pred spanjem.