Komarček je zelo priljubljena dišavnica, ki raste po kamnitih delih ali škarpah na jugu Slovenije, v glavnem pa je gojen na vrtovih. Iz močne, repaste korenine požene do dva metra dolg poganjek, vejnato steblo s tankimi listi. Gojijo ga predvsem zaradi korenine in gomolja (tega imenujemo sladki komarček, navadni namreč razvije le steblo, liste in semena), ki sta dobra in zdravilna hrana tudi spomladi, ko je druge zelenjave malo. 

Koprc ali komarček je priporočljiv predvsem za tiste ljudi, ki trpijo zaradi kronične zaprtosti in vetrov. Visoka koncentracija balastnih snovi v gomolju in eterična olja v njih pomirjajo želodec in blažijo bolečine. Vlaknine vežejo strupene snovi in maščobe v črevesju, zato komarček ne samo razstruplja telo, ampak tudi znižuje holesterol. V njem so snovi, ki delujejo antibakterijsko, to pomeni, da zmanjšujejo vnetja v črevesju. Veliko vitamina C pa krepi imunski sistem in, kot so ugotovili kanadski raziskovalci iz splošne bolnišnice v Montrealu, dviguje dobro voljo, ki jo vedno potrebujemo. 

Začimba proti krčem

Njegovi cvetovi so priljubljena začimba, ki deluje podobno kot kumina in janež, vzbuja tek in preprečuje krče. Te snovi so tudi v drugih komarčkovih delih, v plodovih je do deset odstotkov olja. V nekaterih knjigah so plodovi označeni kot uradno zdravilo, saj so pomemben del zdravil zoper napenjanje in vetrove. Koristi tudi za lažje izkašljevanje in boljše delovanje mlečnih žlez po porodu. Po navodilih zdravnika uporabljamo vodo, olje, med iz komarčka ali druge pripravke. 

Čaj iz navadnega komarčka je zelo koristen predvsem za majhne otroke, saj pomaga pri napihnjenosti, kašlju in pomirja. Čajne mešanice s to začimbo so zato večkrat poimenovane kar bebe čaj ali čaj za dojenčke. A komarčkov poparek ni rezerviran le za najmlajše, nanj ne bi smeli pozabiti niti odrasli, saj pomaga oslabelim očem (čez mokro krpico damo suho, da se ne izsuši prehitro), grgramo ga lahko pri hripavosti in vnetju grla, ustavi bruhanje in kolcanje, zmečkano in kuhano korenino pa damo kot oblogo na vnete dojke. 

Kako pripravimo poparek

Jedilno žlico sveže zdrobljenih plodov poparimo s četrt litra vrele vode in pustimo stati pet minut. Osladimo z medom. Če imamo radi med, pa lahko komarček dodamo tudi neposredno vanj. V trgovini ali lekarni kupimo komarčkovo olje, nato pa v steklenem kozardu zmešamo od ene do tri kapljice olja z zvrhano žlico medu. Z uživanjem ne pretiravamo, dovolj bo že žlička na dan. 

Posebnež zelenjavni

Komarčkove zdravilne sestavine učinkujejo tudi, če njegov gomolj pripravimo kot drugo zelenjavo. Užiten je kuhan ali surov. Surovega narežemo in ponudimo kot glavno sestavino ali samo del solat, kuhanega (najboljši je mehčan v sopari) v slani vodi pa uživamo kot prilogo k mesu in omakam. Je posebnega okusa in zelo cenjen med kuharskimi mojstri.