Menopavza je poseben čas v življenju ženske. Obdobje med zrelostjo in starostjo prinese drugačne vloge in lahko zaživi življenje, polno izkušenj in modrosti. Lahko pa tedaj hormonsko stanje organizma zaniha in se korenito spremeni. Ženske tožijo o spreminjajočem se razpoloženju, vročinskih oblivih, motnjah spanja, zardevanju, nočnemu potenju, pozabljivosti, raztresenosti in slabi koncentraciji pa tudi jokavost, razdražljivost, utrujenost, suha koža, lasje in sluznice, upad libida in še marsikaj se lahko pojavi. Precej žensk tarejo občutki anksioznosti in depresije, glavoboli in migrene. Dojke so občutljive in se povesijo. Kožo na obrazu spremljajo akne, različne pege in lise, lasje se stanjšajo in izpadajo. Sklepi so manj gibljivi, okorelosti se pridružijo bolečine. Prebava se upočasni, ženske mučita zaprtje in napenjanje. Lahko se zmanjša kostna gostota, pojavijo se težave s spolovilom in sečili, tudi inkontinenca. Zredijo se, zviša se jim krvni tlak. 

Evolutivna naturopatija, mlada veda, se ukvarja predvsem s povezavo med psiho, možgani in organi, s celostno obravnavo in različnimi tehnikami spodbujanja samozdravilnih procesov. Vsaka ima svojo

Po besedah Kogejeve ima vsaka svojo kombinacijo težav, vseh teh sprememb pa niso vedno povsem pripravljene sprejeti. Nekatere jih skorajda ne občutijo, druge bi najraje skočile iz svoje kože. Marsikatero hudo potrejo. Čez noč se same sebi zazdijo neprivlačne, postarane, zgubane, debele, nerodne in nemočne. Svet, v katerem živimo, pa oglašuje mladost, lep videz, vitkost, seksualno privlačnost, poslovno uspešnost ... Tako je prepad z vsakdanjim življenjem vedno večji.

Kombinacija stresa in obremenitev

Kot izpostavlja, obremenitev, s katerimi se ženska sreča v tem času, naenkrat postane preveč. Skrb za ostarele starše, pomoč otrokom, varovanje vnukov, stres in odgovornosti v službi, zaostreni odnosi s partnerjem, neprespanost, premalo gibanja, pomanjkljiva hrana ... »Vse to lahko sproža občutke, čustva in prepričanja, ki nazadnje privedejo do naštetih motenj. Če v tem času ženska ni deležne vsaj partnerske opore in razumevanja, se v njej lahko sproža niz občutkov izgube in manjvrednosti, zlom samopodobe, eksistenčni strah. Vse to je seveda subjektivno, iste okoliščine vsaka doživi povsem po svoje,« priznava naturopatinja.

Menopavza nekoč 

Še pred dobrimi sto leti je bila življenjska doba precej krajša. Ženske, ki so dočakale meno, o njej niso govorile in so si pomagale po svoje. Evropska zeliščarska tradicija (sv. Hildegarda, Maria Treben, A. Vogel, pri nas p. Simon Ašič) ima po navedbah sogovornice za pomoč ženskam v zalogi veliko rastlin. Grozdnata svetilka, konopljika, lucerna, soja, črna detelja, žajbelj, lan ... Tradicionalna kitajska medicina je težave pripisala pomanjkanju energije jin. Indijska ajurveda naravnost časti ta pomembni in posebni čas v življenju ženske in svetuje samomasažo s sezamovim oljem, cimet kot čaj, žafran.Evolutivna naturopatija

Evolutivna naturopatija, mlada veda, se ukvarja predvsem s povezavo med psiho, možgani in organi, s celostno obravnavo in različnimi tehnikami spodbujanja samozdravilnih procesov. »Ženskam v menopavzi lahko priskoči na pomoč povsem naravno, predvsem s poznavanjem petih bioloških zakonov. Zlasti jim pomagamo razumeti, kaj se jim dogaja in zakaj,« pravi Katja Kogej.

Oligoelementi

V menopavzi so po njenih besedah učinkoviti oligoelementi (elementi v sledeh). Ti podprejo žensko, saj delujejo kot koencimi, ki aktivirajo pomembne biokemične reakcije. »Ko je zaradi obilice menopavznih tegob ženska vsa iz sebe, pride v poštev najprej mangan (odvisno od diateze), sicer pa pripravek cink-baker, saj deluje na osi hipofiza–spolne žleze. Oligoelemente kombiniramo z gemoderivati, posebnimi pripravki iz brstov dreves in drugih rastlin,« svetuje.

Gemoterapija

Z gemoderivati si lahko po nasvetu Kogejeve pomagamo, ko gre za motnje spomina (malina, jelša), pri tveganju za osteoporozo (rušje, bela jelka), zastajanju vode (breza, bukev), palpitacijah (glog) ali ko imamo opravka s povišanim holesterolom (veliki jesen).Hrana

»Svetujemo pestro in uravnoteženo, pretežno rastlinsko hrano in odsvetujemo sladkor, sol, alkohol, kavo (zaradi kofeina) in prave čaje (zaradi teina). Priporočamo zmernost, redne obroke in zadostno hidriranost. Med živili izpostavljamo ribe, lanena in sončnična semena ter olje, bučna semena ter bučno olje, ker vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, ki uravnavajo hormonsko ravnovesje, znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo zastajanje vode,« pravi. Proti razgrajevanju kostne mase po njenih besedah koristijo kalcij, vitamin D, magnezij in fosfor pa vitamin B6, ki pospešuje odvajanje vode in pomaga pri tvorbi prostaglandinov. Hrana z vitaminom E pomaga zoper suhost vaginalne sluznice, navale vročine, znojenje, vrtoglavico in utrujenost.

Bachova cvetna terapija

Bachove cvetne esence, tako Katja Kogej, ženskam pomagajo uspešno spreminjati negativna čustvena stanja. Brest (elm, št. 11) pomaga pri pomanjkanju samozaupanja, divji kostanj z belimi cvetovi (white chestnut, št. 35) pri nezbranosti, mešič (scleranthus, št. 28) pri nihanju razpoloženja. Navadna bodika (holly, št. 15) blagodejno deluje na razdražljivost, navadni repik (agrimony, št. 1) na motnje spanja, šipek (wild rose, št. 37) pa na apatijo. 

Fitoterapija in aromaterapija

»Poleg naštetih rastlin, ki se uporabljajo v obliki čajev, tinktur in eteričnih olj, so se v obravnavi menopavznih motenj izkazala eterična olja bergamotke (krepi samozaupanje, zmanjšuje razdražljivost, utrujenost in nihanje razpoloženja), komarčka (uravnava in stabilizira hormonsko ravnovesje), sivke (sprošča, pomirja strahove), predvsem pa damaščanska vrtnica (Rosa damascena Mill.), njeni cvetni lističi, rožna cvetna voda in eterično olje,« izpostavlja.

Znanost pripisuje njene učinke terpenom, glikozidom, antocianom in flavonoidom, holistični pristop pa ceni predvsem njeno energijo, ki velja po navedbah naturopatinje za najbolj uravnovešeno med vsemi cvetovi. Več ameriških, japonskih in iranskih študij poudarja, da ima celo vrsto farmakoloških značilnosti – protibakterijsko in antioksidativno, deluje pa tudi kot hipnotik, antidiabetik in relaksant. Damaščanka deluje protivnetno in protivirusno, protibolečinsko, pomirjevalno, blaži nespečnost. Uravnava hormone in krvni sladkor, krepi spominske funkcije in veča koncentracijo, dokazan je njen antidepresivni učinek, saj izrazito dviga razpoloženje. Poleg vsega velja za afrodiziak in pomlajujejo kožo, kar vse koristi v menopavzi. »Spoznanja o tem, kako vrtnica izboljša kakovost življenja, se širijo tudi pri nas. Glede na to, da deluje adaptogeno, torej najprej tam, kjer je najbolj treba, jo lahko koristno uporabimo, še posebej v menopavzi,« svetuje Katja Kogej.