Tudi če še ne veste, kaj teenlifting je, gotovo poznate elektrostimulacijo mišic. Veliko skupnega imata, a sta si hkrati popolnoma različna. Revolucionarno metodo je razvila zagrebška zdravnica dr. Sanja Malbaša Gošović in je neprimerljivo bolj učinkovita od klasične elektrostimulacije, ki jo uporabljajo tudi fizioterapevti. Teenlifting v vsaki mišici stimulira sto odstotkov mišičnih vlaken, medtem ko jih klasična elektrostimulacija doseže le od pet do dvajset odstotkov. Vse to zaradi posebnih elektrod, ki jih je zdravnica razvila za specifične anatomske predele mišičnih skupin ali posameznih mišic. Prav zato je stimulacija teenlifting udobnejša za uporabo, različne kombinacije vadb pa prinašajo maksimalne rezultate. Dr. Sanja Malbaša Gošović

Krepke mišice, poln obraz

Za obraz jih je dr. Gošović razvila kar deset, zajemajo pa različne postavitve, ki hkrati stimulirajo mišične skupine okrog oči, ust in podbradka. Če še nimate močno razvidnih gub in če je vaša koža debelejša, bodo spremembe že po prvem obisku več kot očitne. Kar malo neverjetno je, kako le polurna intenzivna vadba obraznih mišic privzdigne obrvi in veke ter nabrekne lička, sčasoma pa prepreči celo spust krožne ustne mišice v ustno votlino, kar se dobro opazi v polnejših ustnicah. A z znanstvenega vidika tukaj ni na delu nikakršen čudež. Bolj ko trenirate mišice, krepkejše postajajo in polnijo obraz. Hkrati pa njihova pospešena aktivnost spodbuja prekrvitev. In kakšno je tkivo, ki naenkrat dobi dovolj krvi, hranilnih snovi in kisika? Sijoče in zdravo! 

Podbradek

Vse te dobre učinke, ki jih metoda teenlifting prinaša, je odlično izkoristiti tudi na drugih delih telesa. Dr. Gošović je razvila različne postavitve elektrod, tako da lahko s to vadbo krepimo še plosko mišico platysmo, ki poteka vse od spodnje čeljusti prek vratu do ključnice. Tisto, ki ohlapna prinaša videz podbradka. Pa tricepse v rokah in prsne mišice ter se tako znebimo videza »visečih perutničk«. Teenlifting je odličen tudi za trening trebušnih mišic, zadnjice in stegen. Ker pospeši prekrvitev v teh predelih, učinkovito odpravlja tudi celulit, ki je večinoma posledica počasne presnove. Adijo, inkontinenca

Revolucionarna metoda pa ni dobra le za človeško nečimrnost. S takšno elektrostimulacijo namreč rešujejo tudi marsikatere zdravstvene težave. Teenlifting medenice je tisti, ki bo poskrbel, da se vam okrepijo mišice medeničnega dna. 


Silvija Štrukelj

Kozmetičarka Silvija Štrukelj, lastnica ljubljanskega kozmetičnega salona Ajna, ki edini v Sloveniji izvaja metodo hrvaške zdravnice, uspešnost vadbe potrjuje s primeri. Ne samo da so obiskovalke pri njih že okrepile mišice medeničnega dna, ko so teenlifting izvajali na ženskah s spuščeno maternico, ki so jim zdravniki predpisali le še operativni poseg kot edino mogočo rešitev, so po rednih obiskih tako izboljšale svoje fizično stanje, da operacije niso več potrebovale. Teenlifting medenice spodbuja mišice h krčenju enako, a mnogo bolj celovito in intenzivno kot Keglove vaje, zato je odličen pri preprečevanju in zdravljenju inkontinence, odpravlja pa tudi bolečine v kolkih. 


Bolečine v križu

Pionirka dr. Gošović priporoča teenlifting tudi pri težavah s hrbtenico. Zaradi sodobnega sedečega življenja veliko ljudi trpi za bolečinami v vratu, ramenih in rokah. Elektrostimulacija pomaga pri otrplosti, ki jo občutimo ob statičnem sedenju za volanom in zaradi sključenosti pred računalnikom. Kadar elektrodo pritrdijo na spodnji del hrbta, pa krepitev tistih mišic že po prvem obisku olajša bolečine v ledvenem delu hrbtenice.

Proti glavobolu

Zdravstvene težave odpravlja tudi v predelu glave. Naj bodo to glavoboli, ki jih povzroča neenakomerna napetost mišic v predelu čeljusti, ali osteoporoza kosti čeljusti in obraza. Ko s teenliftingom krepimo mišice, kite in vezi na tem predelu, izboljšujemo prekrvitev vseh tkiv, zaradi česar krči v mišicah izginejo, kostno tkivo pa se tudi bolj intenzivno obnavlja. Pozabite torej na botoks, katerega vbrizg v predel čela ali temen nekateri strokovnjaki priporočajo celo za odpravo migren. Pravi naslov so krepke mišice. Po besedah dr. Gošović so to glavne črpalke v telesu, z njihovim rednim in aktivnim delovanjem pa k delu spodbujamo tudi vse druge sisteme organizma.Mišični spomin

In kdaj začeti? Dr. Gošović meni, da ni nikoli niti prehitro niti prepozno. Ženskam pa tudi moškim svetuje obisk po 30. letu, saj se takrat naš metabolizem že upočasnjuje in ga lahko tako spodbodemo. Dejstvo je, da imajo naše mišice spomin. Tudi če bodo nato kakšno leto počivale, bodo ob ponovnem krčenju hitro znova v pogonu. Za vadbo torej nikdar ni prepozno, kar dokazujejo tudi znane Slovenke Maja Martina Merljak, Iva Kranjc, Tina Gorenjak in Zvezdana Mlakar. Vse štiri aktivne v igralskem poklicu, kjer obraz in telo v najboljši formi štejeta veliko, prisegajo na teenlifting, čeprav so se z njim seznanile v različnih obdobjih življenja. In še namig, stimulacijo teenlifting jemljite kot odličen dodatek in jo kombinirajte z aktivnim slogom. Od ležanja na postelji se maščobne blazinice resda ne bodo topile same od sebe, se bo pa s krepkimi mišicami veliko laže postaviti aktivnim izzivom naproti.