Morda ste zanj že slišali, saj nanj prisegajo tudi slovenske zvezdnice Maja Martina Merljak, Iva Kranjc, Tina Gorenjak in Zvezdana Mlakar, teenlifting pa je veliko hvale požel tudi čez lužo. Američani so ga uvrstili med šest najboljših svetovnih neinvazivnih kozmetičnih metod in že navijajo, da bi podružnico odprli tudi v New Yorku. Pri nas ga ekskluzivno izvaja Silvija Štrukelj v salonu Ajna v Ljubljani. Če imate pomisleke glede načinov pomlajevanja, pri teenliftingu odpadejo. Res gre namreč za treninge. Ti pa ob pridni vadbi prinašajo rezultate. Med prvo terapijo sem še nekoliko stiskala zobe, skelenje in krčenje mišic na povsem nezavednih delih obraza sta sprva nenavadni. Potem sem videla, da stvar deluje, saj me je čez nekaj ur še prijatelj (moški redko opazijo spremembe) zasliševal, kaj sem počela, da je moj obraz videti tako svež. Najboljši odziv, da se vrneš po še. Pa brez skrbi, na občutek mišičnega krčenja se tako hitro privadiš, da med teenliftingom celo nehote zadremaš. O povsem naravni metodi pomlajevanja in ohranjanja zdravja smo spregovorili tudi z avtorico dr. Sanjo Malbaša Gošović.

Kaj pravzaprav je teenlifting?

To je metoda elektrostimulacije mišic obraza in telesa. Je trening, s katerim intenzivno krepimo mišice. Posledično se obraz napne, na telesu pa dobimo želeno obliko postave. Poleg tega se metoda uporablja tudi za stimulacijo akupunkturnih točk, rehabilitacijo, drenažo in ne nazadnje globoko stanje sproščenosti.

Kako se razlikuje od drugih tehnik, ki temeljijo na elektrostimulaciji mišic?

Močno se razlikuje od standardne elektrostimulacije. Pri teenliftingu uporabljamo posebno oblikovane elektrode, ki električni tok nežno, a predvsem difuzno razporedijo skozi tkivo, s tem pa dosežejo stimulacijo vseh mišic sočasno. Ravno v tem je metoda revolucionarna. Vse to je namreč v popolnem nasprotju s klasično stimulacijo, ki uporablja male standardne elektrode ali paličice, zaradi katerih električni tok potuje skozi tkivo zelo ostro in pri tem žal trga mišična vlakna in krvne žilice. Klasični trening z elektrostimulacijo ne zaobjame niti cele mišice, na katero naj bi delovala elektroda, kaj šele da bi stimuliral katero poleg nje.

Teenlifting ni nujno kozmetična terapija, ki skrbi le za lepši videz obraza in kože. Kaj vse lahko z njim dosežemo? Zakaj ga priporočate strankam?

S teenliftingom lahko krepimo mišice obraza, telesa in medeničnega dna. Pri terapijah na obrazu gre v prvi vrsti za stimulacijo v kozmetične namene, saj z vsakim treningom postopno in individualno dosegamo boljše in vidnejše rezultate, ki jih lahko strnemo v dvigovanje obrvi in zgornjih vek, zategovanje čela, zmanjševanje gub okoli oči, povrnitev mladostne oblike obraza, polnejše in bolj izrazite ustnice, izrazito zmanjševanje nazolabialnih gub okoli ustnic, zategovanje podbradka in vratu. Dobrodošle so tudi v zdravstvene namene, recimo pri rehabilitaciji pareze obraznega živca in nevralgiji. S teenliftingom telesa kozmetično oblikujemo in utrjujemo telo ter zmanjšujemo celulit, hkrati pa preprečujemo zastajanje vode v telesu, povečamo prekrvitev in dovod kisika v tkiva ter razstrupljamo organizem. Osredotočamo se predvsem na predele nadlakti in podpazduh ter trebuha, stegen in zadnjice. S teenliftingom medenice vplivamo na mišice medeničnega dna, kar uspešno vpliva na nadzorovanje inkontinence, pomaga pa tudi pri seksualnih disfunkcijah, bolečinah v kolkih in ledvenem delu hrbtenice.

Komu ga še posebno priporočate in kako pogosto ga je treba izvajati?

Teenlifting je poleg kozmetičnega in rehabilitacijskega namena odlična preventiva za vzdrževanje visoke kakovosti življenja po 40. letu starosti. Stranke, ki prihajajo k nam že več kot deset let in se bližajo 70. letom, imajo bistveno manj zdravstvenih težav. Ne bolijo jih sklepi, nimajo inkontinence urina, dolgo lahko recimo hodijo tako v nizkih kot visokih petah, njihov obraz pa je mladosten in čvrsto oblikovan ter brez gub. V povprečju opravijo pri nas 15 obiskov letno, a drži pravilo, da z več terapijami dosežemo boljše rezultate.

Torej bi nam morale prerasti v navado?

Če začnemo zgodaj, recimo pri tridesetih, laže vzdržujemo čvrstost in obliko obraza. Terapije obraza in medenice so še posebno dobre zato, ker teh mišic zgolj z običajno vadbo nikoli ne moremo dovolj dobro natrenirati. Na predelih, kjer mišice hitro oslabijo (krožne okoli oči in mišice vratu ter podbradka), pa se posledice staranja hitro poznajo.