1 Klepet ob luni 

Pogovarjanje, bodisi v živo ali po telefonu bodisi pisno s pomočjo elektronskih naprav, je posebno prijetno pozno zvečer, ko je vse tiho in se zdi bližina med ljudmi večja. Tako denimo ženske s prijateljicami že stotič premlevamo eno in isto »a veš, kaj je rekel« ali pa se topimo ob komplimentih osvajalca in poslušamo njegove nasvete, ki so lahko presenetljivo dobri. V resnici vsaka dejavnost po polnoči, še zlasti če smo medtem v stiku s t. i. modro svetlobo, moti naš naravni bioritem oziroma nam jemlje dragoceni čas, ko bi morali že zdavnaj oditi v Pančevo.

2 V krempljih lenobe 

»O, lenoba, lenoba, zvest ti bom do groba,« se glasi stara, a še vedno dobra pesem skupine Don Mentony banda, ki duhovito opeva sicer zelo resno sovražnico slehernika. Kdor se v luči dneva niti malo ne prepoti in zadiha na svežem zraku, naj se ne sprašuje, zakaj se mu ne ljubi niti oprati umazane posode ter pobrisati prahu, kaj šele postoriti česa drugega nujnega, malce bolj napornega. Spomnimo se oziroma preizkusimo, katere vrste gibanje nas najbolj radostijo – morda hoja po gozdu, ob reki, morju ali kje drugje – in to počnimo kar najpogosteje.

3 Ljubiti praznino 

Že vrabčki čivkajo o tem, da nas uživanje prazne, industrijsko predelane presladke hrane in pijače, ki jo vsakodnevno agresivno oglašujejo na večini televizij, zasvoji, telesno izčrpava in hkrati redi. Rešitev pa ni zgolj v kar najbolj presni domači prehrani z obilo vitamini in minerali, temveč tudi v iskanju koristnih in vidnih vsebin – tako v medijih kot umetnosti. Namig: ne zaupajmo tistim, ki slavijo zgolj užitke in zabavo brez kakršnih koli zadržkov. Raje stavimo na dostojne ljudi, ki cenijo trud, nadarjenost in niso vzvišeni nad tradicijo.

4 Pes na postelji 

Občutek, ko si pokrit s puhasto odejo in se pasji ljubljenček privije k tvojemu telesu ter ti tako dodatno greje hrbet ali noge, je prijeten. Pa vendar so raziskave pokazale, da človek in domača žival, ki prespita noč na isti postelji, manj kakovostno spita. Ponoči namreč med premikanjem zbujata in motita drug drugega. Povsem druga pesem je, če nam uspe štirinožnega prijatelja navaditi, da sicer še vedno spi v isti sobi kot mi, a na svojem ležišču. Znanstveni izsledki kažejo, da je tako lahko počitek celo boljši, kot če spimo sami.

5 Partnerjevo smrčanje 

Nekateri dolgoletni zakonci trdijo, da jih smrčanje partnerja ali partnerice niti ne moti, ker so se ga navadili in jim je postalo celo domače in nepogrešljivo. Drugi se lahko pohvalijo s srečno dolgoletno zvezo tudi zato, ker mož in žena najpogosteje spita vsak v svoji spalnici, seveda v isti hiši, pred to prostorsko ločitvijo pa je njuno srečo kalilo prav rohneče smrčanje. Vsak zvok, ki nas ponoči prebudi, nam v daljšem časovnem obdobju jemlje možnost regeneracije, kar vodi v začarani krog stalne utrujenosti, razdražljivosti in celo strašljivih nočnih mor, zaradi katerih se zjutraj zbudimo še bolj izmozgani.

6 Bolezen in zdravila 

Že nedolžen prehlad ali blaga slabokrvnost nas fizično in psihično utruja, kaj šele bolezni, kot so sladkorna, kronično vnetje sečil, migrena in depresija. Ironija je v tem, da nam lahko prav določena zdravila za opisana bolezenska stanja jemljejo dragoceno energijo, ki jo potrebujemo za spopadanje z vsakodnevnimi izzivi, zlasti če čez dan ne popijemo dovolj tekočine in smo posledično dehidrirani. K temu pripomore tudi čezmerno pitje alkohola, prave kave in podobnih poživil. Namesto teh raje razmislimo o primerni sprostitvi oziroma oddihu.