Velika sprememba je tako nastala pri razvrstitvi snovi med prepovedane droge. Konoplja tako ni več uvrščena v prvo skupino, kjer so opredeljene rastline in substance, ki so zdravju nevarne, kamor so na primer uvrščeni kokain in opiati, temveč v drugo, kjer so navedene snovi, ki so sicer ob neprimerni uporabi lahko zdravju nevarne, a se jih uporablja tudi v medicini.Borci za pravice zdravljenja z marihuano že dolgo opozarjajo na nepravično razvrstitev zdravil iz rastline konoplje, do sedaj so bila namreč dovoljena zdravila z vsebnostjo CBD in THC, a le njene sintetične, v farmacevtskih laboratorijih narejene različice in ekstrakti rastline, ne pa tudi rastlina sama. Sedaj bodo tisti, ki bodo imeli ustrezno zdravniško potrdilo, lahko prejeli dejanske vršičke, iz katerih smola ni iztisnjena, torej povedano po domače, tudi »zadenejo«.


Preberite tudi: Čarobna zelišča. 


Vršički s smolo THC.


Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja, kot so npr. uporaba v pediatriji, nevrologiji, paliativni medicini in drugih področjih. Uporabo medicinske konoplje je podprla tudi stroka, ki bo določila indikacije in kontraindikacije za zdravljenje. V okviru zbornice že potekajo izobraževanja zdravnikov glede predpisovanja konoplje kot zdravila.Do sedaj so se pozitivni učinki konoplje pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivih na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu, pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih itd. Konoplja se sicer v medicinske namene uporablja v nekaterih zveznih državah ZDA, v Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji in na Nizozemskem. Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana pa bo v kratkem stekla študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih.


Preberite tudi: Ste utrujeni? 


Rastlina industrijske konoplje.


Čeprav je prvi korak narejen, pa je Slovenija še daleč od trenutka, ko bo lahko bolnik z rakom obiskal lekarno in odšel z gramom zelišča ali dvemi, uredba namreč ne ureja pridelave in predelave konoplje v medicinske namene, saj je za to potrebna sprememba zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Tako pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani. Spremembe se obenem ne nanašajo na industrijsko konopljo, različico rastline, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC in je izredno uporabna v prehrani, kozmetiki, tekstilu in še kje. Se je pa ministrstvo za zdravje že lotilo zakonodajnih sprememb, po katerih bi lahko gojili medicinsko konopljo, a zahtevajo sodelovanje različnih resorjev in do njih lahko pride le na podlagi jasnih usmeritev in ciljev, ki jih z vzpostavitvijo tovrstnega sistema želi doseči država, so nedavno zapisali za STA.  Kdaj bo legalizirano gojenje konoplje v medicinske namene, na ministrstvu ne morejo napovedati. So pa zapisali, da bodo v tem letu pripravljene vse strokovne podlage, potrebne za spremembe predpisov.