Bitenc se je že v času študija na Trgovski akademiji v Ljubljani navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom, igralsko znanje pa med vojno pridobil na zasebnih učnih urah pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu. Leta 1943 je opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame in bil njen član vse do 1954. Medtem je po koncu vojne igralsko obrt izpopolnil na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. 

Po letu 1954 je Bitenc za nekaj časa zapustil slovenski prostor in štiri leta deloval v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki. Ustvarjalska pot ga je nato vodila še v Beograd, ko se je vrnil v Slovenijo, pa se je pridružil tudi igralskemu ansamblu SLG Celje. Slovo od ljubljanske Drame naj bi po njegovih besedah spodbudile ljubezenske afere, za zamenjavo gledališč pa je tedaj moral pridobiti dovoljenje republiškega sekretariata za kulturo. 


Foto: Jože Suhadolnik


Bitenc je bil predan tudi filmu, prvo izkušnjo z njim pa je dobil v prvem slovenskem celovečercu Franceta Štiglica Na svoji zemlji leta 1948. A pravi filmski debi je doživel več kot deset let kasneje, 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj 40 koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji. Pogosto je nastopal v uniformah nemških vojakov.

Bitenc je zaigral v več kot 40 slovenskih filmih, druge vloge je imel v filmih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Nastopal je v stranskih in epizodnih vlogah, pogosto v vlogah negativnih likov, edino naslovno vlogo je odigral v zgodovinski drami Roberta Maurija z naslovom Rabanek, vražji gusar leta 1963.Zelo bogat je tudi igralčev televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij, nastalih v produkciji slovenske televizije, v produkciji drugih jugoslovanskih republik ter tujih televizijskih hiš, ki so snemale v nekdanji Jugoslaviji, so zapisali v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, ki mu je lani posvetil tradicionalno prireditev Poklon v muzeju.

Demeter Bitenc je leta 2007 prejel nagrado za medijsko legendo, nedavno pa je igralec spregovoril tudi za Ono. Intervju preberite tukaj.