Kot razodeva spletna raziskava, Američanke in Evropejke o skokih čez plot razmišljajo podobno in navajajo enake vzgibe, ki jih spodbudijo, da se izneverijo partnerju. Dobra novica za moške: varanje je mogoče preprečiti! Treba je le pozorno spremljati opozorilne znake in pravočasno ukrepati. Zakaj bi torej ženska varala?

Ker ji moški ne posveča dovolj pozornosti. Ta razlog, verjetno povsem pričakovano, je povsem na vrhu seznama, a ni težko ugotoviti, zakaj. Ženske namreč v zvezi pričakujejo popolno predanost, in če se jim zazdi, da se je moški oddaljil od njih oziroma da pozornost morda preusmerja k drugi, bodo same začele iskati tolažbo drugje. Pokloni, prijazne besede, izrazi spoštovanja in razumevanje so tiste sestavine odnosa, ki ženskam štejejo največ.Ker jo moški podpira samo v dobrem – v slabem pa ne! Ko nastopijo težave in stresno obdobje, nekateri moški raje stisnejo rep med noge, kakor da bi poslušali negodovanje in stokanje. Da bi izrazili svojo podporo in sočutje ter morda ponudili koristen nasvet, se jim zdi mnogo preveč obremenjujoče, zato se v stiski raje umaknejo. Toda ženska v tem vidi hudo šibko točko, zato začne že podzavestno iskati moškega, ki ji bo nudil varen objem takrat, ko ji je težko.

Ker ji je dolgčas! Dolgčas, na videz tako nedolžen dejavnik, je lahko za razmerje strupen, če se ponavlja pogosto. Seks z drugo osebo se tako nekaterim nenadoma zazdi izjemno zanimiv in privlačen, zato je v razmerju nujno, toplo svetujejo strokovnjaki, da partnerja ne zapadeta v brezplodno rutino.Ker ne vidi več prihodnosti v vajinem razmerju. Če ženska začne izgubljati zaupanje, postane v razmerju ranljiva, jezna in zagrenjena – zato bo zvezo hotela zapustiti ali pa od nje pobegniti vsaj začasno. Z drugim.

Ker se je preprosto zaljubila v drugega … Tudi to se lahko zgodi, privlačnost kdaj preraste v čustveno navezanost in pojavi se pripravljenost za novo zvezo.