Kako torej po ravnanju, na katero nihče ne more biti ponosen, znova pridobiti samospoštovanje in dostojanstvo ter si dati priložnost za vnovično ljubezen, ko pa se je tako težko pogledali v ogledalo? Bolečino že prebolimo, sčasoma prenehamo jokati in stokati ter obžalovati. Krivdo lahko sprva pripisujemo celo komu drugemu – toda slej ko prej si bomo prenehali lagati. Zakon ali zvezo lahko končamo in priznamo poraz, lahko se kaznujemo in utopimo v lastni krivdi. Ampak vse to se slej ko prej mora končati. Vsakdo si zasluži še eno priložnost (seveda ne govorimo o serijskih prešuštnikih, ki ne poznajo besedice »oprosti« in ne vidijo smisla obžalovanja), morda z osebo, ki smo jo prizadeli, če nam je pripravljena znova zaupati, ali pa z drugo. Da zaživi znova in na polno, tudi v ljubezni.Ne zanikajte. Ničesar, vse si priznajte, nespodobno spogledovanje, skok čez plot, načrtna srečanja, nesposobnost iskrenega pogovora s partnerjem. Priznajte si vse in to sprejmite kot del sebe. Potem pa zavihajte rokave in se spopadite z vsem tistim, kar ste storili narobe. 

Ugotovite – zakaj. Zakaj ste si dopustili takšen odmik od odgovornosti, zakaj ste si dopustili, da ste se oddaljili od zveze in partnerja, zakaj ste potrebovali drugo osebo, da vam je potrdila, da ste vredni pozornosti in ljubezni, zakaj ste menili, da boste zmogli živeti z lažjo? Brez teh odgovorov boste težko krenili naprej. 

Odločite se, kaj si želite v življenju. Obžalovanje in posipanje s pepelom se bosta slej ko prej končala, potem pa bo napočil čas, da si zastavite nov cilj. Izdelajte si načrt za dosego tega cilja in se vprašajte, koga vse želite povabiti na svojo novo pot. Povrnite si samospoštovanje in zaupanje. Ko boli srce, je težko razmišljati o čem drugem, a ko ste vi tisti,  ki ste povzročili srčno bolečino sebi in partnerju, preprosto ni toliko časa za samopomilovanje. Če boste hoteli znova uspeti na tem svetu, si boste morali pridobiti zaupanje okolice in samospoštovanje, začeli pa boste s povsem drobnimi koraki: držali se boste preprostih dogovorov in tako bližnji okolici dokazovali, da ste vredni zaupanja. Sčasoma boste znova pripravljeni začeti povsem nov odnos – ali pa star odnos začeti znova. 

Vzemite si čas. Vsakdo se trudi po najboljših močeh, nekaterim pa se kljub temu zalomi. In takrat delajo napake, kakor vi, ko ste prevarali ljubljeno osebo. Zato je treba prevrteti čas nazaj in temeljito premisliti, kjer je šlo vse skupaj po zlu – kajti težave se niso začele s skokom čez plot, ta jih je le razgalil, pojasnjujejo strokovnjaki. Če si želite resnično raziskati ozadje celotnega dogajanja in preprečiti, da bi se boleča zgodba ponovila, si vzemite veliko časa in ne pričakujte preveč prehitro.