Znaki staranja niso vidni samo na koži, prizadene tudi tkiva in organe. Proces je brez zadostnih količin beljakovinskih gradnikov še posebno hiter. Telo jih lahko sprejme le, če ima hkrati na voljo dovolj magnezija in grah ga vsebuje v izobilju. Grah vsebuje tudi odločilna mikroelementa za tvorbo krvi, železo in baker, ki sta pri svojem delovanju neločljivo povezana. Šele baker namreč omogoči železu sodelovati pri tvorbi krvi. Grah je dragocen tudi zaradi mangana, ki krepi okostje in pomaga preprečevati osteoporozo oziroma jo upočasnjuje, lastnosti beljakovin v njem pa so kot naročene za presnovo. 

Najboljši je svež ali zamrznjen 

Najbolj dragocen je seveda sezonski, svež grah, ki je v teh dneh že na slovenskih tržnicah (še posebno če oluščen ni bil dolgo na svetlobi), vendar lahko mirno kupimo tudi globoko zamrznjenega, saj je skoraj enakovreden svežemu. Že kuhanemu, v konzervah, se izogibajmo, ker je zelo osiromašen. Tudi posušenega uporabljajmo samo kot dodatek zelenjavnim enolončnicam, saj vsebuje le še slabo tretjino koristnih bioloških snovi. Izločajo se tudi pri namakanju, zato ga skuhajmo kar v tej vodi, a le kratek čas in v čim manj vode, da ohranimo vsaj nekaj vitaminov skupine B, ki jih vsebuje. 

Grah je nadvse uporaben v kulinariki, če ste ga doslej jedli le kot kuhano prilogo, pa je skrajni čas, da ga preizkusite tudi v nekoliko drugačnih različicah in v kombinaciji z nekoliko neobičajnimi sestavinami. 

Grah s smetano

Sestavine: 300 g svežega ali zavitek globoko zamrznjenega graha, 100 g sladke smetane ali 150 g kisle (2 žlici mleka za razmešanje kisle smetane), ščepec soli, ščepec ingverja.

Priprava: Zavremo malo vode in vanjo stresemo grah. Odvisno od debeline naj vre približno 15 minut. Smetano, (mleko), sol in ingver razmešamo v preliv in ga dodamo grahu. Ponudimo s polento ali ajdovimi žganci. 

Školjkice z lososom, grahom in smetano 

Sestavine ( za štiri osebe): 400 g lososa, 400 g graha, 400 g testenin (tortiglioni), žličko žafrana, 100 ml sladke smetane, dobro nasekljan peteršilj, maslo, sol in poper.

PripravaGrah kuhamo pet minut v vreli vodi, ga vzamemo iz vode in v isti vodi kuhamo testenine. Lososa narežemo na kocke in jih tri minute pražimo na maslu. Dodamo grah, smetano in žafran, začinimo s soljo in poprom in prelijemo po testeninah. Potresemo s peteršiljem. 

Grah z ajdovo kašo

Sestavine: 300 g svežega ali zavitek globoko zamrznjenega graha, 2 žlici masla, dve skodelici ajdove kaše, žličko posušenega ali žlico sveže sesekljanega peteršilja, 3 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, sol, 200 g sira z modro plesnijo.

Priprava: Grah zdušimo v pokriti posodi v malo vode. Ko povre, dodamo maslo in izklopimo ploščo. Kašo pristavimo v šestih skodelicah hladne vode in kuhamo v pokriti posodi. Ko se povsem napne in zmehča, jo odstavimo in prelijemo z oljčnim oljem. Dodamo sol in kašo s posodo vred, dobro pretresemo, da so olje in sol razporedita. Dodamo peteršilj in še vročo stresemo na krožnike ter priložimo dušen grah. Sir narežemo na čim tanjše rezine ali kocke in ponudimo na posebnem krožniku.

Grahova mineštra 


Sestavine: 300 g svežega ali zavitek globoko zamrznjenega graha, 150 g polžkov ali peresnikov iz polnovredne moke iz celega pšeničnega zrna, polovico korenike zelene, 300 g rumenega ali rdečega korenja, 2 žlici hladno stiskanega oljčnega olja, žličko posušenega ali žlico svežega sesekljanega peteršilja, manjšo čebulo, sol in poper.

Priprava: V večjem loncu zavremo liter vode in vanjo vsujemo grah in testenine. Oboje pustimo počasi vreti. Korenje in koreniko zelene olupimo in narežemo na majhne kocke. Stresemo jih h grahu in testeninam ter posolimo. Čebulo olupimo, prerežemo na pol in dodamo juhi. Ko so testenine kuhane, ploščo izklopimo, dodamo olje, poper in peteršilj. Po potrebi dosolimo. Čim prej ponudimo.

Grah s hruško

Sestavine: 300 g svežega ali zavitek globoko zamrznjenega graha, 2 hruški, žlico medu, žlico limoninega soka, 2 žlici kisle smetane.

Priprava: Grah vsujemo v čim manj vrele vode in skuhamo do mehkega. Stresemo ga v večjo stekleno skledo. Hruški operemo ali olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na koščke. Prelijemo jih z raztopino medu in limoninega soka ter stresemo k ohlajenemu grahu. Dodamo kislo smetano, previdno premešamo in ponudimo s sveže opečenim kruhom.