Ječmen

Rižota z ječmenovo kašo in grahom

Ječmen je ena najstarejših poljščin, kar jih goji človeštvo, pridelovati so ga začeli pred približno 10.000 leti. Po koruzi, rižu in pšenici je četrta najpomembnejša zrnasta kultura v svetovnem merilu. V Sloveniji so že v času Valvasorja uporabljali ječmenovo kašo (phan/oluščen ječmen, ješprenj, iz njega pripravljena jed je ričet) in ječmenov kruh. Zaradi številnih koristi se upravičeno vrača na naše mize.

Sestavine

  • 100 g ječmenove kaše (ješprenja)
  • 100 g riža
  • 400 ml vode
  • od 50 do 100 g graha
  • 1 majhna čebula
  • sol po potrebi
  • 1 ali 2 veliki žlici rastlinskega olja

Priprava

  1. 1Ječmenovo kašo v približno 300 do 400 ml slane vode kuhamo od 30 do 45 minut, nato odcedimo.
  2. 2Na olju prepražimo čebulo, dodamo opran in prebran riž ter delno kuhano ječmenovo kašo.
  3. 3Riž in ječmenovo kašo premešamo med seboj in nekaj minut pražimo.
  4. 4Nato zalijemo s približno 200 ml vode in skupaj dušimo še približno 20 minut.
  5. 510 minut pred koncem dodamo grah, premešamo in dušimo do mehkega.
  6. 6Ječmenova kaša se toplotno obdeluje najmanj 45 minut, riž pa manj, zato ječmenovo kašo delno skuhamo vnaprej.
  7. 7Serviramo še toplo kot samostojno jed ali prilogo k pečenemu ali ocvrtemu mesu.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE