Slovenski predstavniki – najmlajši na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije – LPS z ekipo se v Torinu že več tednov pripravljajo na nastop in sproščeno kljubujejo vsem izzivom, ki jih prinaša »slaba organizacija Italijanov«. Člani zasedbe obljubljajo, da polfinalni nastop zanje ne bo »last pizza slice« in da se vidimo v finalu v soboto, 14. maja. 

Priprave na maturo ali priprave na priprave na Eurosong? 

Gašper: Priprave na maturo so fajn. Midva s Filipom zelo uživava v reševanju matematičnih problemov, tako da je kar izenačeno. (smeh) 

Intervjuje smo posneli z Avstralci, Italijani, Nizozemci so nas uvrstili v del svoje popularne oddaje. Kar precej zanimanja, še zdaleč nismo pričakovali toliko. 

Kakšno je zanimanje tujih novinarskih hiš za vas? 

Gašper: Precej veliko. Intervjuje smo posneli z Avstralci, Italijani, Nizozemci so nas uvrstili v del svoje popularne oddaje. Kar precej zanimanja, še zdaleč nismo pričakovali toliko. 

Kaj jih fascinira? Vaša mladost, pesem? 

Filip: Ponavadi so to glavna vprašanja – kako se počutimo, glede na to, da smo najmlajši tekmovalci. Pa o čem govori pesem, ker je v slovenščini in je ostali ne razumejo. 

Foto: REUTERS/Yara Nardi

No, prav – kako se počutite na odru? 

Mark: (smeh) Za sabo imamo zdaj že dve vaji in na odru je super vzdušje. In še se stopnjuje. Za sabo imamo super ekipo, tako da smo zelo zadovoljni. 

Številna in izkušena ekipa. Težko si predstavljamo, koliko ljudi je vključenih, za kaj vse je treba poskrbeti … 

Gašper: Imamo vodjo delegacije, ki zorganizira vse aktivnosti, dejavnosti, ki jih moramo opraviti, gospo Marušo, ki skrbi za stike z javnostjo in zorganizira intervjuje, imeli smo režiserja, gospoda, ki skrbi za luči, gospoda, ki je poskrbel za panele … Pa arhitektko, ki je poskrbela za scenografijo. Vsi ti so zdaj že šli domov, ampak njihovo odlično delo se je videlo na »viewing roomu« (sobi za ogled, op. p.). Res so mojstri. 

Na evrovizijskem odru je vse nared za nastop slovenskih predstavnikov, čaka nas pravo disko vzdušje. Foto: EBU/Corinne Cumming

Torej ste s finalno podobo, kljub zapletom pri organizaciji tekmovanja, ki jih nekateri kritiki očitajo organizatorjem, zadovoljni. Kaj pričakujete od torka? 

Gašper: Pričakujemo eno super energijo, če pa pridemo v finale bo pa še toliko boljše! 

Če se uvrstite naprej, greste na pizzo? 

Gašper: (smeh) Mislim, da to v vsakem primeru. 

Pa ste že bili glede na to, da ste zdaj v domovini pizze

Filip: Mislim, da smo vsi pojedli že ene dve, tri. Načeloma si med vsemi vajami in intervjuji skušamo izboriti malo časa zase, da gremo malo po mestu, raziskujemo italijansko hrano, poskušamo ... 

Foto: EBU/Corinne Cumming

Kaj pa med ostalimi evrovizijskimi predstavniki. Imate favorita? 

Žiga: Zelo težko je izbrati favorita letos. Veliko je zelo kvalitetnih izvajalcev, veliko pesmi nam je všeč. Gašper: Pa tudi raznoliki, vsak na svoj način pritegne pozornost. Res ne vemo, kaj bo tokrat navdušilo največ ljudi. 

Filip: Osebno mi je najbolj več Nizozemska. Dobra je tudi Italija, pa Grčija. Litva in Latvija – sta zelo drugačni … 

Kaj pa vi – ste v svojem slogu v Italiji že obiskali kakšen disko? 

Filip: Ne, do zdaj še ne, ker tu še vedno veljajo zelo strogi ukrepi. 

Gašper: Tudi mi se jih držimo, saj res nočemo, da po kakšni neumnosti zbolimo. Ob vstopu se testiramo, povsod nosimo maske … Podobno kot pri nas še pred kakšnimi tremi meseci. 

Foto: EBU/Corinne Cumming

Kaj obljubljate za polfinale? 

Filip: Energičen nastop, kjer se bomo mi mel fajn, pa upamo, da tudi drugi. In upamo, da bomo uspeli prepričati tudi tiste pred ekrani. Vsekakor pa bomo uživali.