Robidnice so odličen vir vitamina C in vsebujejo zdravilna rastlinska barvila, ki varujejo telesne celice pred prostimi radikali, ti pa skupaj z vitaminom C pomagajo imunskemu sistemu učinkoviteje delovati. Plodovi robide so dragocene tudi zaradi vitamina A in mineralnih snovi, bakra in magnezija. Nekajdnevno redno uživanje sadežev poživi nastajanje krvi in očisti črevesno sluznico. 

Robide tudi utrjujejo vezivna tkiva in ožilje. Še posebno v zrelih letih, ko elastičnost ven popušča (nastanek krčnih žil in hemeroidov), so lahko robidnice dragocena pomoč. Spodbujajo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Varujejo tudi sluznico in tako skrbijo za njeno dobro delovanje. 

Najokusnejše robide so sveže obrane. Foto: ch_ch/Shutterstock


Gojene robide so kemično obdelane 

Avtohtona, divja grmovnica je precej pogosta, zato ni čudno, da jo načrtno gojijo in vzgajajo šele dobro stoletje. Ko kupujemo robide, gojene ali nabrane v naravi, ne pazimo le na čvrstost, ampak tudi na sijoč videz. Samo takšni plodovi namreč vzdržijo več kot dan ali dva in jih ni treba oprati pod tekočo hladno vodo. Robidnice namreč hitro vpijejo vodo, s katero jih oblivamo, tako pa izgubijo svoj značilni in intenzivni okus. Pri gojenih robidnicah moramo biti še posebno previdni in jih pred uporabo vedno oprati najprej pod toplo vodo, nato pa še pod hladno. Predvsem uvožene, gojene na velikih plantažah, so pogosto kemično zaščitene pred plesnenjem, poleg tega pa so zaradi intenzivne pridelave »začinjene« še s herbicidi, pesticidi, insekticidi in celo voski, ki jim dajejo bleščeč videz svežine.

Izjemoma lahko na tržnici poleg gojenih robidnic kupimo tudi divje rastoče. Prepoznamo jih po drobnejših plodovih pa tudi po višji ceni. Če želimo divje robidnice uživati pogosteje, jih moramo vsekakor nabirati sami.

Divje robide niso primerne za kuho 

Najokusnejše robidnice (gojene ali divje) so prav gotovo tiste, ki so obrane istega dne. Čudovito prijajo s kepico sladoleda ali z žlico stepene sladke smetane. Požlahtnijo vse sadne solate, skutne namaze in jogurte pa tudi sadne torte, narastke in drugo pecivo z nadevom. Posebno priljubljen je robidov sok, saj v njem ni za nekatere neprijetnih drobnih pečk.  

Robidov sladoled ali sladoled s svežimi robidami, oboje je dobra poletna izbira. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Čeprav divja robida daje biološko najbogatejše pa tudi najokusnejše plodove, iz njih ne priporočajo pripravljati marmelad, prelivov, sokov in sladic. Raje jih pozobajmo sveže, in to čim prej, saj niso preveč obstojne. 

Preberite še: 

In preizkusite tale recept: