Melita Beljan, nekdanja hrvaška reprezentantka v taekwondoju in ponosna lastnica črnega pasu, je svoje poslanstvo našla v pilatesu. Nadvse srčno vaditeljico, ki dobro počutje strank postavlja na prvo mesto, je v Slovenijo pred letom in pol pripeljala ljubezen, s svojim pristopom k vadbi, ki jo je poimenovala avobody in odpravlja bolečine ter skrbi za boljšo držo telesa, pa je navdušila že številne Slovenke. 


Vašo športno kariero je zaznamoval taekwondo. Kako vas je pot pripeljala od borilnih veščin do pilatesa in zakaj vas je ta oblika vadbe tako navdušila?

Ker sem se s športom ukvarjala profesionalno, sem pri izbiri študija želela ostati na tem področju in vpisala študij kineziologije v Zagrebu. Tam sem se seznanila s pilatesom. Navdušili so me njegovi učinki, saj je celostna vadba, pameten trening, pri katerem se mora vaditelj ves čas zavedati, kako učenci izvajajo vaje in kako te vplivajo na njihovo telo. Ko sem opravila več mednarodnih izobraževanj in se še bolj poglobila v stott pilates, me je prevzelo to, da metoda upošteva anatomijo posameznika, pazi na naravne krivine hrbtenice, s pravilnim dihanjem in vajami pa lahko vplivamo na pravilno držo in dosežemo spinalne korekcije hrbtenice. Poudarek je tudi na stabilizaciji jedra telesa in ramenskega obroča ter na nevtralnem postavljanju sklepov. Kot športnica sem imela zaradi velikih obremenitev veliko majhnih poškodb in pilates mi je pomagal, da sem telo spravila v red. 

Zakaj je dober pilates? 

Pilates vadba temelji na ravnovesju med mišično močjo in fleksibilnostjo in tako na varen način izboljša našo držo, zmanjša bolečine v hrbtu in napetosti v mišicah medenice. S takšno vadbo oblikujemo lepe in dolge mišice, ki so zelo močne ter mobilne, in vplivamo na dobro počutje. 

V času vsesplošne karantene zaradi koronavirusa ne smemo pozabiti na gibanje, zato je Melita Beljan organizirala brezplačne spletne vadbe, ki jih bo vodila v živo. Pridružite se ji lahko vsi, za vadbo pa potrebujete samo blazino, vodo in pozitivno energijo ter pametno napravo (namizni računalnik, prenosnik, tablica ali telefon).
Prijavite se lahko na elektronski naslov beljanmelita@gmail.com po prijavi pa boste prejeli dodatna navodila in link do prenosa v živo.
Termini vadb so:
  • torek, 17. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic spodnjega dela telesa  
  • četrtek, 19. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic zgornjega dela telesa
  • sobota, 21. marec ob 19. uri: poudarek na vajah za razbremenitev telesa
  • torek, 24. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic spodnjega dela telesa
  • četrtek, 26. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic zgornjega dela telesa
  • sobota, 28. marec ob 19. uri: poudarek na vajah za razbremenitev telesa


Je pilates primeren za vse ljudi?

Pilates koristi tako ženskam kot moškim, starim in mladim, profesionalnim športnikom in rekreativcem. Njegove prvine uporabljajo pri rehabilitaciji, po poškodbah, z njim se lahko ukvarjajo tudi nosečnice, ženske po porodu. Dobrodošli so tudi ljudje, ki se nikoli ali že res dolgo niso ukvarjali s športom. 

Bolečina je vedno znak, da je nekaj narobe. Če si pri vadbi v nekem položaju, ki ga ne moreš zdržati, in ti popustijo mišice, se lahko poškoduješ. Zato v pilatesu ne gremo čez meje zmogljivosti posameznika. Medtem ko je v športu vodilo zmagati, je pri rekreaciji, kot je pilates, bistvo dobro počutje.  

Vseeno pa vadbe pogosteje obiskujejo ženske. Zakaj to stereotipno prepričanje, da je pilates ženska vadba? 

To je pravzaprav malo ironično, glede na to, da je bil ustanovitelj pilatesa moški, nemški gimnastik Jospeh Pilates s konca 19. stoletja. Sestavil je vaje, s katerimi je želel razbremeniti telo bolečine, pritiska na sklepe in hrbtenico. Da je pilates bolj vadba za ženske, je zgrešeno mišljenje, saj ga za preprečevanje poškodb in izboljšanje tehnike uporabljajo najboljši vrhunski športniki.

Pravite, da je pilates primeren tako za mlade kot stare. Torej je strah, da kdo vaj ne bo zmogel izvajati ali da ni dovolj prožen ali telesno pripravljen, odveč?

Seveda, pomembni sta pravilna izbira vaj in njihova prilagoditev. Vedno se najde vaja, pri kateri se bo vadeči dobro počutil. Bolečina in pretiravanje namreč nista nekaj, kar v pilatesu podpiramo, zato vadbe izvajam individualno ali v res majhnih skupinah (od dva do osem udeležencev), da se lahko resnično posvetim vsakemu posebej.

Pri vas je pravzaprav pravilo, da se mora vsak, preden se priključi vadbi v skupini, udeležiti prve individualne vaje. Zakaj je individualni pristop tako pomemben?

Pred izvajanjem vaj se hočem seznaniti z vsemi zdravstvenimi posebnostmi posameznika. Na individualni uri spregovorimo o morebitnih poškodbah, ki jih je imel, opravim statično analizo drže in izvedem statične in dinamične teste, da vidim določene vzorce, na podlagi katerih nato prilagodim vaje. Spregovorimo tudi o težavah in bolečinah, ki so lahko posledica neravnovesja, če denimo nimamo dovolj krepkih trebušnih mišic, se lahko bolj naprezajo tiste v hrbtu in takrat boli križ. Več ko vemo o lastnem telesu, bolj učinkovita je nato lahko vadba. 

Omenjali ste bolečine in pretiravanje. Pri različnih športnih treningih je poudarek prav na tem, da gre oseba čez svoje meje, da premaga sebe.

Ljudje smo nagnjeni k pretiravanju, to nas učijo že od malega, zdrži, daj vse od sebe, ne samo v športu, tudi drugje. A bolečina je vedno znak, da je nekaj narobe. Če si pri vadbi v nekem položaju, ki ga ne moreš zdržati, in ti popustijo mišice, se lahko poškoduješ. Zato v pilatesu ne gremo čez meje zmogljivosti posameznika. Medtem ko je v športu vodilo zmagati, je pri rekreaciji, kot je pilates, bistvo dobro počutje. 

Katere cilje pa opažate pri svojih strankah? Zakaj se odločijo za pilates?

Obiščejo me povečini takšni, ki si želijo izboljšati držo in počutje. Na hujšanju ni več toliko poudarka. Zaradi sedečega načina življenja, ki prevladuje v sodobnem svetu, za računalniki sedimo tako v službi kot prostem času, si kvarimo zdravo držo, zato ni presenetljivo, da ima večina oseb, ki pride k meni, bolečine v vratu, ramenih ali križu.

Imate kakšen univerzalen nasvet za te težave?

Gibanje! Pilates brez dvoma pomaga, priporočam pa tudi hojo. Rahla hoja je odlična terapija, saj ni agresivna do telesa. Ko delamo za računalnikom, bi morali vsakih 30 minut vstati in se malo pretegniti, se sprehoditi. V sedečem položaju poleg obremenitve določenih delov telesa zastaja tudi limfa, kar povzroča celulit. Skratka, vsi bi se morali veliko, veliko gibati. 

Nasvet za delodajalce torej, da svojim zaposlenim predpišejo, da morajo vsakih 30 minut poskrbeti za premik. 

Idealno bi bilo, ko bi vsi delodajalci zaposlenim omogočili od pol ure do uro vaj za boljšo držo. To so vaje, ki se lahko izvajajo v pisarni. 

Pilates še posebej priporočajo ženskam. Zakaj? Katere pozitivne učinke na žensko telo prinaša?

Velik poudarek je na mišicah medeničnega dna, kar koristi ženskam pred porodom, po njem in v starosti. Mišice medeničnega dna je treba krepiti in tudi sproščati, saj držijo naše notranje organe in preprečujejo inkontinenco, ki pogosto pesti ženske. 

Je pilates zaradi poudarka na dihanju tudi neke vrste meditacija? 

Vsaka vadba, ki temelji na dihu, je odlična za sproščanje in uravnavanje stresa. Ko se osredotočiš na način dihanja, te to namreč prisili, da prenehaš razmišljati o drugih skrbeh. 

Po koncu športne kariere ste bili zaposleni tudi kot učiteljica športne vzgoje na osnovni šoli na Reki. Bi bilo dobro, da bi pilates učili že v šolah?

Nedvomno, izredno pomembno je, da otroke že od mladih nog učimo pravilnih vzorcev dihanja in gibanja, sicer se bodo prej ali slej pojavile deformacije, kar je neizogibno, tudi če se ukvarjajo s športom. Vsaka panoga po svoje oblikuje postavo in na telesu pusti posledice. S pilatesom lahko to omilimo. Morda bo moj naslednji projekt prav pilates za otroke. 


*Za sodelovanje pri snemanju videa se zahvaljujemo trgovini Lepe stvari, podlogam za jogo Melon & Lime, umetnici ličenja Saneli Jezdimirović in frizerskemu studiu Hair Apparel