Mladost je norost, pravimo. Tudi zato je včasih bolj prijetno biti starejši. Se strinjate?

Mladost je lepa, vendar prinaša človeku tudi številne skrbi, ki jih v starosti ni več. Nisem sicer prepričana, da je bila moja mladost norost, res pa je, da bi sama s svojo današnjo pametjo marsikaj naredila drugače, kot sem. Človek postane v starosti bolj prizanesljiv do sebe in drugih, življenjske zgodbe se začno ponavljati in to nam daje gotovost in samozavest, ki je mladost z manj življenjskimi izkušnjami nima. Pomembno je, da si živ in zdrav. V starosti se osebne prioritete spremenijo. Več imamo časa zase, naglica se ustavi, dan ima dovolj ur.

Naravno staranje mi je všeč in pomilujem ljudi, ki se odločajo za plastične operacije. Videti so nenaravno in groteskno. Vedno se vprašam, kaj je bilo osebi tega treba, kaj so ji počeli v otroštvu. 

Staranje je naraven proces. Kako sprejemate nove gubice, starostne pegice, manj napeto kožo oziroma spreminjanje telesa?

Z vsem tem se sploh ne ukvarjam. Naravno staranje mi je všeč in pomilujem ljudi, ki se odločajo za plastične operacije. Videti so nenaravno in groteskno. Vedno se vprašam, kaj je bilo osebi tega treba, kaj so ji počeli v otroštvu. Veliko premišljujem o psihologiji, mislim, da je tu vzrok vseh teh skrbi o staranju in ugašanju. Tako je življenje, vsak je najprej mlad in nekoč star, če ima to srečo. Naše staranje teže doživlja naša okolica kot mi sami. Tudi mene je zelo pretreslo, ko je moja mama nekega dne postala starka.

Kako drugačni ste bili, kar zadeva čustvovanje in pogled na svet, pri svojih 20, 30, 40 in 50? Katera starostna prelomnica vas je najbolj korenito spremenila?

Jaz sem že prek 60, ampak sem še vedno enako otročja kot nekoč. Prav nič se nisem spremenila. So me pa najbolj pretresle smrti mojih družinskih članov, te so mi najmočneje ubile duha.

Naše staranje teže doživlja naša okolica kot mi sami. Tudi mene je zelo pretreslo, ko je moja mama nekega dne postala starka.  

Kaj najraje in redno počnete, da ostanete v dobri kondiciji telesno in umsko po načelu zdrav duh v zdravem telesu?

Najraje smučam, rada imam hribe in naravo, rada imam tišino in glasbo, rada berem in rada se dobro naspim ter spočijem.

Katera misel ali modrost se vam zdi najbolj posrečena, kar zadeva kakovostno, polno bivanje tukaj in zdaj ne glede na leta?

Kar seješ, to žanješ.