Resda je pomemben dejavnik, ni pa nujno, da je odločujoč. Ali pa celo izključujoč. Nekateri odraščajo skromno, drugim je premoženje položeno v zibelko; tretji si ga ustvarijo pozneje, mnogi pa nikoli ne dosežejo izobilja. Ker ga ne zmorejo ali pa morda niti ne želijo. In ker v vsako razmerje vstopamo z različnimi izkušnjami in šolami, je pomembno tudi naše zavedanje o partnerjevih pogledih na finance. In kdaj nas denar lahko ogroža? Preberite si v naslednjih vrsticah. 

S partnerjem ne razpravljata o financah. Ne gre drugače, tudi o tem se je treba pogovarjati in usklajevati interese. Če si želita skupnega življenja, izdelajta finančni načrt pred selitvijo pod isto streho! Ali bosta imela skupni bančni ali varčevalni račun? Imata dolgove, kredit, ga načrtujeta? Koliko denarja vsak pravzaprav sploh ima? Kakšne prihodke in odhodke imata? O tem se morata pogovarjati brez zadržkov, če beseda ne spolzi z jezika, nekaj ni v redu. Nenehno se primerjata in tekmujeta z drugimi. Ali si drugi pari privoščijo več potovanj na leto? Ali imajo več avtomobilov in zelo drago opremljajo dom? Otrokom kupujejo najdražja oblačila in se redno prehranjujejo v restavracijah? Ne glede na odgovore na ta simbolična vprašanja, dejstvo je – da nas nič od tega sploh ne zanima! Takoj ko se postavimo ob bok finančno bolje stoječim od nas, izžarevamo razočaranje in neizpolnjena pričakovanja. Ne pozabimo, ne živimo zato, da bomo blesteli v očeh znancev, temveč zato, da osrečujemo sebe in svoje bližnje. 

Prikrivata. Kar koli, stroške, dolgove, želje … Dokler gre za manjše zalogaje, se lahko vse zdi nedolžno, a laž ima kratke noge in slej ko prej se boste spotaknili. Odkritost in iskrenost sta na tem področju nujna, če mislite, da bo partner obsojal vaše navade in zato čutite potrebo, da jih prikrivate pred njim, je vajina zveza na trhlih tleh. Nenehno preračunavata. Partnerskih odnos je tesno zavezništvo, kjer sta sodelovanje, deljenje in zaupanje ključnega pomena. Jasno je, da imata tudi skupne cilje, ki običajno niso brezplačni, zato je nujen skupen nadzor nad financami. Če si ves čas gledata pod prste in očitata stroške ter se prepirata glede plačevanja položnic, nujno položita karte na mizo in se iskreno pogovorita. 

Ne strinjata se glede finančnih ciljev. Pogosto se dogaja, da je eden v odnosu zapravljivec, drugi pa nadzoruje partnerjevo neodgovornost in ravnodušnost. Pogovorita se, koliko denarja je smiselno odšteti za uživanje, pogosto popivanje s prijatelji, jasno, ne pride v poštev. V pogovor vključita tudi porabo na kreditnih karticah.