Tajska, Krabi

Bi šli daleč, dovolj daleč, da pozabite na vsakdanje skrbi, probleme, proč od ljudi, ki so vas dodobra izčrpali v letu, ki se poslavlja? Tukaj so počitnice na Krabiju in oddih v Bangkoku. Krabi nam ponudi presunljivo naravo, tropske gozdove, narodne parke in peščeno bele plaže. Slovi tudi po svojevrstnih stenah, ki dosežejo višino do sto metrov. Zdi se, kot da padajo v morje in skupaj s prelepimi plažami slikajo nepozabne prizore, kakršne lahko ustvari samo narava. Najbolj znana plaža je Ao Nang, za vse pustolovce pa Krabi ponuja džunglo, naravne parke, potapljanje s tropskim podvodnim življenjem, vožnjo s kajakom skozi gozd mangrov. Tukaj bodo po adrenalinskih spustih za vas poskrbeli s pravo tajsko masažo, si predstavljate še kaj boljšega? Morda kopanje v zdravilnem smaragdnem bazenu sredi džungle? Zares pravi raj na zemlji.

Kdaj: od 26. 12. 2018 do 6. 1. 2019

Kdo: agencija Palma

Čas: 12 dni

Cena: 2540Klasična Grčija in Meteora

Obisk najlepših spomenikov Grčije je v novoletnem času še posebno veličasten, obljubljajo na agenciji in o tem sploh ne dvomimo. Pot bo zelo pestra, najprej z avtobusom do Ancone, kjer se boste vkrcali na grško hitro ladjo. Menda vas že prvi večer čaka, če boste želeli, učna ura sirtakija. Seveda na sedemdnevnem popotovanju sledi ogled največjih spomenikov zgodovine: naj izpostavimo ogled Meteore, ki je eno izmed svetovnih čudes. Pa preročišče Delfi, o katerem so bili stari Grki prepričani, da je središče sveta. Prav tukaj je domovala prerokinja Pitija ter odgovarjala na vprašanja romarjem, ki so prihajali v svetišče vsak sedmi dan. Morda boste tudi vi našli odgovor na svoja vprašanja. Seveda boste spoznali Atene, okusili božansko grško hrano in se predvsem zabavali.

Ali ste vedeli, da Grki radi naredijo posebni novoletni kruh, v katerem je skrit kovanec? Prva rezina je za Jezusa, druga za očeta hiše, tretja pa za hišo samo. Če kovanec najdejo v tretji rezini, to pomeni, da bo pomlad prišla zgodaj, družina pa bo vse leto uživala v sreči.

Kdaj: od 28. 12. 2018 do 3. 1. 2019

Kdo: agencija Kompas

Čas: 7 dni

Cena: 439 evrovRen

Z ladjo po reki Ren? Se sliši dovolj mikavno, romantično in tudi razburljivo? Ste si že kdaj privoščili novoletno križarjenje po reki? Najprej vas bodo z letalom iz Ljubljane odpeljali do Frankfurta, tam pa se boste z avtobusom odpeljali do Düsseldorfa, kjer se boste po ogledu mesta nastanili na ladjo, imenovano Bellejour. In potem boste potovali od mesta do mesta, naj naštejemo samo nekaj postojank: Strasbourg, Mainz, Bonn, Köln ... Zajtrk in večerja sta na ladji in seveda tukaj je 31. december, ko boste v Mainzu in ko se bo čas ustavil.

Kdaj: od 27. 12. 2018 do 2. 1. 2019

Kdo: agencija Van Gogh

Čas: 7 dni

Cena: od 1740 do 1840 (odvisno od števila prijavljenih)Madeira

Otok sredi ničesar, pravijo mu tudi eksotični vrt Atlantika, kjer je tako rekoč vse leto pomlad. Tukaj, preverjeno, se ljudem nikamor ne mudi in če se tudi vam ne in se želite zaustaviti, pojdite tja, kjer se življenje umirja. To je še en kraj, ki ga je narava bogato nagradila. Bujno subtropsko rastje, množica plantažnih nasadov in seveda morje, ki daje hrano in vir zaslužka domačinom. Da s tega otoka prihaja nogometna zvezda Cristiano Ronaldo, niti ni zelo pomembno, a vam to povem: nikar se z njimi ne zapletajte v debate o nogometu in Ronaldu, kajti jemljejo ga skrajno resno. Lahko si nakopljete težave, česar pa si najbrž na dopustu ne želite. Tukaj je tudi veliko kolesarskih (najem kolesa je na voljo) in sprehajalnih poti, hrana pa izvrstna. Prevetrili se boste in uživali.

Kdaj: od 29. 12. 2018 (ali 26. 12. 2018) do 4. 1. 2019 (1. 1. 2019)

Kdo: agencija Oskar

Čas: 7 dni

Cena: približno 1100 evrovIstanbul

Zdi se, da je prehod iz starega leta v novo magično doživeti v mestu na dveh celinah, se vam ne zdi, da je simbolika zares neizbežna? Mesto, ki hrani neizmerno zgodovinsko bogastvo, mesto, o katerem pravijo ljudje, ki so ga že večkrat obiskali, da te vedno znova preseneti – kot da si prvič stopil vanj. Od Bizanca do Istanbula, obisk znamenite Sulejmanove mošeje, križarjenje po Bosporju ... Najbrž ni treba poudariti, da je za živahnost poskrbljeno, evropska metropola, kjer diši po veselju in zmagi. Potrebujete tudi vi takšen občutek?

Kdaj: od 29. 12. 2018 do 2. 1. 2019

Kdo: agencija Intelekta

Čas: 5 dni

Cena: 510 evrov