AJDNA NAD POTOKI

Drzni, zobati vrh s pomenljivim imenom Ajdna spada med višinska naselja. Samo ime pa nosi poseben pomen: »Tovrstna ledinska imena nakazujejo navzočnost staroselcev, poganov ali ajdov,« piše Skoberne. »Tik po vrhom so odkrili poznoantično naselbino in predmete, ki kažejo, da je bil vrh obiskan in verjetno tudi naseljen že bistveno prej. Vendar je naselbina zaživela predvsem po propadu zahodnega rimskega cesarstva (476 po Kr.), ko je postalo življenje v dolini zelo negotovo in nevarno.«Dostop: Z avtoceste Ljubljana–Jesenice se usmerimo na izvoz Vrba in cesti sledimo proti Jesenicam. Že kmalu se bo desno odcepila cesta v vas Žirovnica. Usmerimo se nanjo in ji sledimo skozi vas, ki se strmo vzpne; kjer se asfalt konča, se znajdemo na križišču, kjer nadaljujemo levo v smeri Valvasorjevega doma in Potoške planine. Cesta nas pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine in Valvasorjevega doma, nadaljujemo levo po spodnji cesti v smeri Potoške planine ter pri naslednjem križišču, kjer je Ajdna levo navzdol (označeno), Potoška planina pa naravnost. Na parkirišču ob cesti parkiramo.


HALOZE

To je vzhodni del gričevja, ki sega od Jelovškega potoka pri Makolah vse do Zavrča ob Dravi. Gradijo jih miocenski peščeni laporji, ki so se nalagali v plitvem delu Panonskega morja. »Tu so idealne razmere za rast vinske trte: ustrezna geološka podlaga, podnebje, naklon in lega,« piše Skoberne. »Gojijo predvsem bele vinske sorte in pridelujejo kakovostna vina. Najbolj znano je haložan, ki ga sestavljajo laški rizling, šipon in sovinjon.«Dostop: Avtor meni, da Haloze najbolje doživimo, če jih prečkamo, zato predlaga pot Podlehnik–Spodnje Gruškovje–Zgornji Leskovec–Spodnji Leskovec–Cirkulane–Pestike–Drenovec–Zavrč. Glavne prometne povezave potekajo po večjih dolinah, so udobnejše, a nas prikrajšajo za doživljanje značilne gričevnate pokrajine.


JAVOROV VRH NA POKLJUKI

Pokljuka je gozdnata kraška planota na vzhodnem delu Triglavskega pogorja. Kot trdi Peter Skoberne v knjigi Skriti biseri Slovenije, lahko pogled le tu in tam uide med krošnjami proti gorskim grebenom: »Zato so toliko bolj cenjena razgledišča na pokljuško planoto. Najbolj znani so pogledi z grebena od Debele peči do Viševnika, malo manj pa je obiskano imenitno razgledišče na južnem robu – Javorov vrh (1482 m).«Dostop: Z avtoceste Ljubljana–Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj vzhod, nato pa proti Jezerskemu. Ko prispemo v Preddvor, zapustimo glavno cesto in vožnjo nadaljujemo levo, po nekaj desetih metrih nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V naselju Hrib v križišču nadaljujemo naravnost. Sledi dobrih sto metrov rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.