Velika noč

Nočna hladna potica

Zamesimo in zvijemo jo zvečer, nato pa spravimo v hladilnik, da vzhaja čez noč. Vse sestavine za nadev morajo biti hladne.

Sestavine

  • Za testo:
  • 600 g moke
  • 1 žlička soli
  • 30 g kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 300–400 ml mleka
  • nastrgana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • Za nadev:
  • 100 g masla
  • 3 jajca
  • 200 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 4 žlice sladke smetane
  • 500 g zmletih orehov
  • za noževo konico zmletega cimeta
  • 1 žlička prave kave
  • 1 jajce (za premaz)

Priprava

  1. 1V skledo presejemo moko, ob robu dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, sladkor, kislo smetano, rum, limonino lupinico in razdrobljen kvas.
  2. 2Med gnetenjem postopoma prilivamo mleko.
  3. 3Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede.
  4. 4Za nadev jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg.
  5. 5Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo sladko smetano, polovico orehov, cimet, limonino lupinico in kavo ter rahlo vmešamo sneg.
  6. 6Testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi.
  7. 7Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen model in damo v hladilnik, kjer ga pri temperaturi od 5 do 7 °C pustimo vzhajati osem ur, najbolje čez noč.
  8. 8Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 45 minut pri 180 °C.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE