Glamping – romantika pod zvezdami

Ljubke lesene hišice so idealna izbira, če želite samo v dvojini zbežati pred urniki, obveznostmi in otroki ne nazadnje. Spanje v naravi tu dobi povsem nov pomen. Hiške so zgrajene iz ekološkega neobdelanega macesnovega lesa in krite z macesnovimi skodlami. Udobna postelja je narejena iz naravnih materialov in na njej boste spali kot dojenčki. V hišici vse diši po lesu, pred njo pa vabijo lepo urejena okolica s tipičnim alpskim rastlinjem, lesena kad z ogrevanjem na drva in udobni leseni ležalniki. Glamping Gozdne vile ponuja dvanajst hišic v odmaknjenem delu zelenega kampa tik ob Blejskem jezeru. V vsaki se lahko udobno nastanita dve odrasli osebi, tišina in mir pa vam bosta srčni utrip umirila v ljubezen.Hotel s pogledom na grad

Če imate radi naravo, a si želite klasičnih hotelskih storitev prve vrste, si za oddih privoščite bivanje v prenovljenih sobah hotela Golf na Bledu. Osnovni gradnik vseh je les, pri izbiri katerega so se arhitekti obrnili na iglavce z bližnje Pokljuke. Smreka vnaša v prostore toplino, mehkobo in domačnost. Izbirate lahko med tematsko obarvanimi bivališči: Sobo kranjske čebele, sobo tradicionalnih gorenjskih vezenin, regeneracijsko Riklijevo sobo ter Sobo lectovega srca. V lectarskem muzeju v bližnji Radovljici deluje ena od petih lectarskih delavnic v Sloveniji. Soba lectovega srca se zato ponaša s srci, vrezanimi v les. Včasih so z okrašenimi srci (lectovo srce je okrasna slaščica iz moke, vode in medu, ki nekaj dni po izdelavi popolnoma zatrdi) mladi fantje obdarjevali izbranke. Danes lahko svojo ljubo peljete v srčno sobo, kjer se bosta ponovno spomnila, zakaj sta se uzrla tisti čisto prvi dan. Prekmurska vas Ajda

Ena od novejših nastanitev, ki jih ponujajo Terme 3000 – Moravske Toplice, je prekmurska vas Ajda, katere videz so navdihnile tipične prekmurske hiške, cimprače. Tudi sodobno grajene hiške so krite s slamo in obogatene z lesom, ki jim daje naravno zračnost ter toplino, medtem ko velika steklena okna prinašajo vanje veliko svetlobe. Ker so obdane z zelenjem, je sprostitev zagotovljena. Prekmurske ravnice vas bodo pobožale, kraji pa so sicer znani kot kraljestvo štorkelj in čebel, ki si bivališče poiščejo tam, kjer je okolje najbolj kakovostno in čisto. 

Hiške so v neposredni bližini kopališkega kompleksa Terme 3000, ki ponuja tudi prenovljeno notranje termalno kopališče. Zanimiva je predvsem zgodba o njihovi črni termomineralni vodi. »Sveder je prodiral čedalje globlje. Merilci so namerili že tisoč tristo metrov, ko je iz globin namesto nafte bušnil močan curek vode z velikimi belimi oblaki sopare, ki so prekrili nebo,« je bilo zapisano v časniku, ki je poročal o iskanju nafte na močvirnatih travnikih pri Moravcih leta 1960. Razočaranje je bilo ob najdbi zgolj vode sprva morda veliko, a ne za dolgo. Vrtino so zapečatili, a to ni motilo nekega mladeniča iz Tešanovcev, ki si je drznil odviti velik, takrat že rjast ventil in spustiti na prosto vročo vodo, da se je natekla v jašek za lovljenje oljnega madeža iz vrtine. S prijatelji so si sredi zime 1961 zaželeli kopanja v vroči vodi, zato si je dovolil malce predrznosti. Med prvimi je blagodejno moč moravske črne vode občutil bližnji sosed Jožef Hidič, ki je po prestani možganski kapi nepokreten ležal v postelji. Sinu je naročil, naj ponoči v vedrih prinese iz vrtine toliko vode, da se bo v njej okopal. Že po dobrem tednu domače terapije v lesenem koritu se je počutil bolje, zato je nadaljeval. Čez čas je sam sedel na kolo in se redno hodil kopat neposredno k vrtini ter potem še dolgo kmetoval na svoji domačiji. 

Črna termomineralna voda iz Moravskih Toplic je bila že leta 1964 razglašena za naravno zdravilno sredstvo. Ob izvirih v globini od 1175 do 1467 metrov ima 72 stopinj Celzija, je motna, slana in rahlo diši po nafti. Je najtoplejša termomineralna voda v Sloveniji in edinstvena ne le v Evropi, ampak tudi v svetovnem merilu, saj le redke tovrstne termalne vode pri izviru dosegajo tako visoke temperature. Prav zaradi toplote je »črno zlato« iz Moravskih Toplic še bolj dragoceno.