Izvir Bistrice pri Pozabljenem

Izvir Bistrice, ki je glavni pritok Save Bohinjke, je eden najbolj skritih zakladov Bohinja. To kaže že ime zaselka v njegovi bližini – Pozabljeno. Osnovni izvir je više, v nedostopni grapi, vendar imajo Bohinjci za izvir slapova, ki na dan privreta Pod luknjo, do kamor vodi tudi označena pot, za katero potrebujete slabo uro hoda. Na tem izletu bodo zagotovo uživali ljubitelji neokrnjene narave in samote, saj tu skoraj zagotovo ne boste srečali množic.


Foto: Gore in ljudje


Ko se pripeljemo v Bohinjsko Bistrico in gremo proti Jezeru, na koncu vasi takoj za mostom zavijemo levo. Peljemo se ves čas naravnost, mimo mostu pri Zoisovem gradu in ob potoku vse do parkirišča pri Pozabljenem, kjer zagledamo tablo Izvir Bistrice. Po slabe pol ure pridemo do večje gozdne ceste, tam zavijemo desno in nato sledimo oznakam. Najprej pridemo do prvega slapu, po petih minutah hoje, ki je zaradi vlage včasih malce nevarna za zdrs, pa še do drugega. Pri tem obidemo star lesen most in gremo čez novejšo brv. Včasih nam pot do drugega slapu prepreči previsoka voda.


Foto: Wikipedia


Samotne in divje Fužinske planine

Ovčarija, Laz, Blato, Krstenica, Jezero, Dedno polje so planine, kjer že stoletja cingljajo kravji zvonci in kjer se je pisala zgodovina bohinjskega planšarstva. Bohinjski alpinist in avtor gorniške literature Tine Mihelič je v vodniku Bohinjske gore o njih napisal: »Za ljubitelje gora so Fužinske planine dragocen svet, ki leži milje daleč od hrupnih magistral. Tu ni znamenitih vrhov za zbiralce trofej. Na teh samotnih planotah boš začutil dihanje narave, ki je tu marsikje še povsem nedotaknjena. Doživetij ne boš dokazoval s štampiljkami, temveč jih boš zaklenil v srce, da ti bodo spomini razsvetlili dolinsko sivino.«


Foto: Bohinj-info


Popotovanje po fužinskih planinah zaradi vsega opisanega seveda ni povsem enostavno in zahteva vsaj malo poznavanja tega območja, tako da zagotovo ni najboljša ideja za prvo gorniško turo. Za začetnike je verjetno najbolj primerno izhodišče planina Blato, do koder se pripeljemo po cesti iz Stare Fužine, nato pa v eni uri pripešačimo do planine Jezero. Od tam je še uro in pol hoda do planine Laz, dobro uro do planine Ovčarija ali 45 minut do planine Viševnik. Kdor pa hoče uživati v resnično izjemnem razgledu, naj se odpravi na planino Krstenica. Markirana pot iz Stare Fužine oziroma od ceste v dolino Voje je dolga tri ure in pol, krajša (uro in pol) pa vodi s planine Blato, vendar je lovska in precej slabo označena.


Foto: Bohinj-info


Spanje na senu, okraševanje pastirskih palic

Turistično društvo Bohinj se zadnja leta nadvse trudi, da gostom Bohinja ni dolgčas, in združuje ponudnike zelo različnih storitev. Poleg tega, da upravlja slap Savica, kamp Danica in cerkev sv. Janeza, ponuja tudi zanimive pakete za najbolj raznovrstna zanimanja in generacije. Tako lahko preživite podeželske počitnice, kar je še posebno mikavno za mestne otroke. Ti lahko pomagajo pri opravilih v hlevu, izdelovanju sira, obdevanju trave v kozolec ali pa se naučijo izdelati pravo pastirsko palico. Da lahko spite tudi na senu in jahate konje, je že kar samoumevno, prav tako kot so bohinjski klasični paketi – pohodniški, kolesarski, družinski …


Foto: Bohinj-info


Rečne in jezerske dogodivščine

Med izlivom Bohinjskega jezera, kjer se reka začne imenovati Sava Bohinjka, in vse do Bohinjske Bistrice je polno skritih ali malo manj skritih plažic. Te v toplih dneh gostijo odrasle in otroke, ki se kljub nekoliko hladnejši vodi kopajo, prepuščajo mirnemu toku reke, skačejo z dreves ali lesenih desk ali pa preprosto uživajo na belem savskem produ. Ena bolj mikavnih na Savi je ob cesti pri vasi Polje, kjer z odskočne deske skočite v velik smaragdni tolmun, malo manj na očeh, a zelo priljubljena pri domačinih, pa je plažica Pleče v vasici Kamnje. Že kar bohinjska klasika je savska plažica v mirnem in zelo prijetnem kampu Danica v Bohinjski Bistrici, vendar brez skrbi, tudi ob najbolj množičnem obleganju Bohinja tam ni nikoli gneče.