Asane prinašajo stabilnost, pravilno držo in kar najboljšo pretočnost energije. »Kot temeljni del joge so na Zahodu ponavadi prvi korak v spoznavanju te starodavne veščine, ki pa je z razmahom v zadnjih nekaj letih dobila enormne razsežnosti in številne oblike oziroma stile,« razloži Nataša, ki se sicer profesionalno ukvarja tudi z ličenjem.

Od vadbe do novega poklica

Obiskovalke in obiskovalci njenega studia so v povprečju stari od 25 do 50 let. Poleg rednih vadb ponuja zvočne kopeli z gongom, poglobljene delavnice z domačimi in tujimi učitelji joge in razvajanje z japonsko masažo obraza, vratu in glave. Ne nazadnje si je mogoče pri njih s prijavo na učiteljski tečaj joge pridobiti nov poklic.

Veliko potovanj, več povezanosti

Nataša z možem, znanim britanskim igralcem Julianom Rhindom-Tuttom, in petletnim sinom Lucianom živi v Ljubljani, a so razpeti med našim glavnim mestom in Londonom. Kot pravi, je dinamika njene družine velika, ogromno potujejo in se vsak mesec sproti usklajujejo, kje bodo in kako dolgo, a njihova skupna ljubezen, ki jih še bolj povezuje, ostaja prav joga: »S sinkom pridno vadiva t. i. pravljično jogo, mož pa se mi občasno pridruži na kakšni bolj eksotični obliki vadbe, kot je denimo vroča joga, ali ko v studiu gostim kakšnega učitelja joge iz tujine.«


Pozdrav naraviGibanja na svežem zraku naj bo čim več tudi v bolj mrzlih dneh. Za vsak položaj joge lahko najdemo oporo; tako je ravnotežje na eni nogi laže doseči. Nogo lahko nazaj dvignemo – kolikor zmoremo – tudi brez pomoči roke in tako krepimo zadnjo stegensko mišico.


Za mišice medeničnega dnaKdor ima dovolj odprte boke, naj sede v lotos, stisne mišice medeničnega dna in iztegne roke nad glavo. Z vajo skrbimo za lepo držo, močno hrbtenico in mišice medeničnega dna, ki z leti postanejo šibke in povešene. Komur se zdi položaj prezahteven, naj preprosto sede po turško.


Pomirjanje živčnega sistemaEno nogo dajmo predse; koleno mora biti postavljeno na stran, širše od boka. Drugo nogo iztegnemo nazaj proti tlom. S telesom naredimo predklon naprej in čelo položimo na obe dlani. Položaj odpira boke in hkrati pomirja živčni sistem. Če nam telo dopušča, zadaj pokrčimo koleno in ujemimo stopalo z eno roko ali z obema.


Poživitev celotnega telesaNaredimo razkorak v dolžini noge. Stopalo zadaj odprimo navzven in nogo iztegnimo, sprednjo nogo pa pokrčimo tako, da bo koleno natančno nad peto. Telo naj bo ravno, roke pa iztegnjene naprej in nazaj v smeri nog. Kdor si želi izvesti težjo različico vaje, naj se zasuka, obrne glavo proti spodnjemu stopalu, eno roko odloži na nogo, drugo pa dvigne čez glavo. Ta asana krepi predvsem noge in poživlja celotno telo, z zasukom nazaj pa skrbimo za gibčno hrbtenico.


Ravnotežje in lep raztegV sedečem položaju iztegnemo noge v obliki črke V in najdemo ravnotežje na obeh sednicah, medtem ko se držimo za prste na stopalih. Podobno, a veliko lažjo vajo naredimo tako, da noge odložimo na tla in se sklonimo naprej. Komur uspe in se obdrži na sednicah, si lahko čestita za močne trebušne mišice. Različica na tleh prav tako poskrbi za lep, temeljit razteg notranjih stegenskih mišic.