Težav z navajanjem druga na drugo kljub temu nista imeli. Alya pač bolj prisega na obleke, Chilly pa na jeklene konjičke. In prva občuduje garderobo, druga garažo! Mačke, takšne in drugačne, so Alyine spremljevalke, odkar pomni. Navadno so se pred spanjem vse prismukale na njeno posteljo. »Pravi družinski člani,« kratko pojasni. Dveletna Chilly je najdenka. Ali ima to kakšno zvezo ali ne, se ne ve, a se je kljub povsem novemu okolju vseeno v hipu navadila doma, v katerega je prišla. Tudi Alyina družina ni potrebovala dosti, da se je ujela z malim hudičkom, kot Alya rada reče Chilly. Zaradi mačje kilometrine, ki jo imajo, je šlo kar en dva tri.

Preberite še: Alya o lepotnih posegih

Omarni cunami

Pred Chilly je Alya imela mačka Markiza. Ni imel le častitljivega imena, ampak je dočakal tudi častitljivo starost, 18 let. Po njegovem slovesu so bili nekaj časa brez kosmatincev, nato je prišla avtomobilska zasvojenka. Da bi jo imeli samo notri, nikakor ni mogoče. Vse preveč so ji všeč avtomobili oziroma pravilno rečeno Alyin, zlasti kadar so odprta vrata in Alya vanj nalaga prtljago. »Kadar kam odhajam, moram biti stoodstotno previdna in pozorna, da se ne odpelje z mano. Če so vrata odprta le za špranjo, je že notri in vse preišče, pregleda in prekontrolira,« pravi.Še bolj razburljivo je v stanovanju. Ko Alya začne pakirati za pot, se Chilly skrije v omaro ali kovčke in napravi pravi pravcati cunami. »Zadnji podvig je bilo plezanje po obleki za nastop,« razkrije. Je Alya zato in glede na to, da so imeli doma tudi pse, bolj pasjeljubski človek? »Ne, čeprav je karakter tisti, ki šteje in odloča,« se zasmeji. Med psi in mačkami pa so vendarle razlike. »Mačke so bolj samosvoje, vzamejo si, kar želijo, psi pa so bolj zvesti in navezani na dom,« meni.

Uči se lajati

Chilly je zdaj pri hiši edina žival. Letos je Alyi umrla dolgoletna sopotnica, višavska terierka Aura. Odkar je ni, je Chilly začela prevzemati njene lastnosti. »Začela je jesti vso hrano, tudi krekerje, leži na preprogi, na kateri je prej Aura, celó hišo čuva. Samo lajati se še ni naučila,« pripoveduje Alya.Zanimiv je odnos, ki ga ima Chilly z drugimi živalmi. »Tiste, ki so ji zanimive, so ji tudi zelo všeč. Tistih, ki ji niso, pa sploh ne opazi ali se jim kar izogne. Sicer pa je tako ali tako prezaposlena s sabo. Neizmerno samozavestna je.«

Alya je ne vzame s seboj, ko gre zdoma, še najmanj na počitnice. Za Chilly je veliko bolje, da ostane doma. Med Alyino odsotnostjo je čisto zadovoljna pri njenih starših. V domačem okolju, v družini pa za povrh še na svojih počitnicah!