Z vitamini in minerali bogata hrana lahko premaga veliko značilnih težav, ki se pojavljajo med odraščanjem in šolanjem, ko je treba po brezskrbnih počitnicah spet slediti tedenskemu urniku. 


Najprej ni odveč poudariti, da sta za šolarje enako pomembna kot dobra prehrana dovolj spanca in gibanja. Kdor si privošči premalo počitka oziroma sprostitve in je hkrati zaležan, ne utrjuje svojih mišic, mu tudi vzorno pripravljenih pet dnevnih obrokov z zelenjavo in sadjem ne bo prida koristilo. Prav tako velja nasprotno – gibanje in spanje bosta ob obupni, neredni in premastni oziroma presladki prehrani izgubila vso moč, ki jo sicer dajeta organizmu.

Ne pozabimo na parmezan

Tako fantje kot dekleta, ki so v obdobju rasti, morajo zaužiti dovolj kalcija, saj je to nujna naložba v zdrave kosti in zobe. Najboljši viri kalcija so mlečni izdelki, zelenjava in žita. Primer zadostne dnevne količine tega minerala je, če posameznik zaužije najmanj eno jajce, jogurt, malo sira in pest kuhane špinače. Nadpovprečno veliko kalcija med drugim najdemo v parmezanu, zato ga ne pozabimo naribati čez testenine, ki jih večina mladih obožuje. S kalcijem bogati so tudi ementalec, zelena listnata zelenjava, bazilikin pesto, sardele, mandlji in sezam. Morda ne veste, da si je občasno tudi zaradi vsebnosti tega minerala dobro brez slabe vesti privoščiti tortilja čips in vaniljev sladoled – seveda če sta kar najbolj naravna in ne vsebujeta veliko soli oziroma sladkorja ter konzervansov. 

Otroku brez slabe vesti privoščite tudi vaniljev sladoled. Foto: Nancy K Bates/Shutterstock

Zanjo več železa

Najstnica mora zlasti po tistem, ko že ima menstruacijo, zaužiti še več železa kot prej; v nasprotnem zlahka postane slabokrvna. To se kaže v utrujenosti in sivkasti oziroma slabo prekrvljeni koži obraza, včasih pa tudi v pogostih glavobolih. Pomanjkanje železa vodi v slabšo koncentracijo ter posledično popuščanje v šoli in pri drugih dejavnostih. Železa je največ v mesu, žitih, tudi kruhu, ribah, sadju in zelenjavi, posebej stročnicah. Prvovrstni viri so pečena jetrca, bučnice, morske alge, soja, leča, jajca in še eno živilo za posladek, kakav. Ta naj ima zmanjšano vsebnost sladkorja, saj so otroci in najstniki že tako preveč nagnjeni k uživanju sladkarij. 

Starši so eden najpomembnejših zgledov. Foto Africa Studio/Shutterstock

Cink proti depresiji in anoreksiji

Šolarji morajo hkrati paziti, da pojedo dovolj hrane, bogate s cinkom, saj njegovo pomanjkanje po raziskavah sproža slabost, težave s kožo, depresijo in nepojasnjeno hujšanje, celo anoreksijo ter motnje nevroloških in reproduktivnih funkcij. Cinka je ogromno v ostrigah in drugih školjkah ter morskih sadežih, stročnicah, oreških in semenih ter – spet – kakovostnem kakavu. Najstnik in odrasel moški ga načeloma potrebuje celo malo več kot odraščajoče in zrele ženske. Podobno velja za vegetarijance in osebe, ki pogosto ali le občasno pijejo alkohol. 

Zdrava hrana bolj tekne, če je lepo okrašena. Foto: Daria Medvedeva/Shutterstock

Preberite še: