Ljubljančanka skoraj dve desetletji živi in ustvarja v Mariboru. Atelje ima na sončnem Lentu blizu Stare trte, v središču mesta, ki je obenem mirno in prijetno okolje. Tanja tu ustvarja unikatne pletenine. To ni delo, poudari med pogovorom, to je njen življenjski slog.

Kaj je bilo ključno, da ste se odločili za ustvarjanje pletenin? Ste pletli že kot deklica?

Babica je bila šivilja in že od malega sem bila v stiku z oblikovanjem oblačil. Pri njej sem se naučila, kako iz ideje s komuniciranjem s stranko narediš končni izdelek, le da jaz izdelam tudi blago. Prvič so me pletenine pritegnile na fakulteti. V zaključni kolekciji v četrtem letniku sem jih uporabila zato, ker se bolj prilagajajo telesu kot tkanina, ki je bolj toga. Namreč, do zadnjega nismo vedeli, katere manekenke bodo nosile naše kolekcije, in hotela sem, da bodo oblačila prav kateri koli. 

Zaradi selitve s fantom v Maribor sem sprejela tudi odločitev, da se podam na samostojno pot. Ni bilo preprosto, ampak kaj v življenju pa je? 

Nekaj časa ste soustvarjali tudi v priznanem Studiu Draž. Kaj ste se tam naučili, je bila to odskočna deska, da greste na svoje?

Še pred koncem študija sem tam dobila delo. K temu je pripomogla tudi pletena kolekcija, ki sem jo omenila. Delo je bilo pisano na mojo kožo. Zaradi selitve s fantom v Maribor sem sprejela tudi odločitev, da se podam na samostojno pot. Ni bilo preprosto, ampak kaj v življenju pa je? 

Kako bi opisali občutenje pletenine miže, na otip?

Odvisno je od materiala, debeline, vzorca. Lahko je mehka in udobna kot puh, lahko pa zelo groba. Vsekakor je bolj prožna in prilagodljiva kot tkanina. 

Kaj pa zvok pletilnega stroja, ga slišite kot glasbo? Kako težko je to delo v resnici, koliko časa potrebujete za izdelavo denimo obleke?

Lepo vprašanje! Vsi stroji so kot moji inštrumenti. Po zvoku prepoznam debelino pletiva ali kakšen vzorec se plete. Zame je to delo … Ah, sploh mu ne morem reči delo v pomenu »od osmih do štirih«, ker je to moj življenjski slog in v njem zelo uživam. Je zelo kompleksno delo. Od snovanja idej za kolekcijo, komuniciranja s stranko, naročnikom, izdelave pletenine, šivanja do prodaje. Ni preprosto določiti, koliko časa mi vzame izdelava ene obleke. Ko jo izdelujem prvič, veliko več, kot če jo izdelam kasneje v več različicah. Naredila sem jo tudi že v dveh dneh; naročena je bila v sredo za poroko v soboto. 


Kakšen slog pravzaprav oblikujete, komu so namenjeni vaši kosi?

Ustvarjam predvsem za ženske, ki imajo izdelan svoj slog in si želijo nositi kos, v katerem je zgodba in s katerim izrazijo oziroma poudarijo svojo identiteto. Nosijo jih v službo, v prostem času in za slovesne dogodke, navadno več sezon. Naredim jih tako, da so udobna, da se jih da preprosto kombinirati, lahko vzdrževati in da se v njih počutimo mi v najboljši luči. Po potrebi jih seveda osvežim, predelam.

Ali izbirate odtenke glede na aktualne smernice ali si jih zamislite sami?

Odtenke izbiram glede na letni čas in barvo las ter ten kože naročnice. So barvne kombinacije, ki nas naredijo sveže in polne energije. Moj cilj je narediti obleko, ki nas »dvigne«, ko jo oblečemo. 


Kaj pa materiali? Katera pletenina je vaša najljubša?

Oblačila pletem iz italijanske preje, ki jo uporabljajo tudi priznane modne hiše, ki prisegajo na vrhunsko kakovost. Poleti imam najraje viskozo, ki je zelo zračna in se ne mečka, pa tudi za vzdrževanje je preprosta. Pozimi sem se pa čisto razvadila z volnenimi oblekami, ki so tople in zračne.

Med vašimi kolekcijami izstopa tudi Aurora Borealis. Ste dobili navdih ob resničnem severnem siju?

Gledala sem dokumentarec o skupini »norih fantov«, ki so šli pozimi deskat na valove na sever, nad njimi pa se je prelival severni sij. Bilo je mrzlo, eden je celo dobil hude ozebline, a jih je lepota vseeno gnala do roba vzdržljivosti. Posnetki so nori! V kolekcijo sem prenesla navdušenje, hladne severnjaške barve in toplino doživetja. 

Od kod pa ste črpali za linijo Sumo's Garden? Imate radi Japonsko?

Tam pa sem bila. Japonsko čutim »do kosti«. Všeč mi je njihova kultura, v kateri se tradicija meša z napredkom. Njihova skrajnost v obe smeri pri vseh stvareh. Neizčrpen vir navdiha je. 


Pletenine so na modnem pohodu tudi v letošnji jeseni. Katere bomo nadeli?

Obvezno volnene obleke, ki jih bomo kombinirali s plaščem ali bundo ter škornji, jope, široke puloverje, krila, kape, šale. Sezona pletenin je pred vrati. 

Zakaj so tako prijetne za nošenje in ali menite, da se bomo k njim vedno več zatekali tudi zaradi več dela od doma? So na vrsti udobna oblačila?

Lastnosti pletenin so udobnost, zračnost in preprosto vzdrževanje. Zato jih imamo radi. Večina športnih oblačil, spodnjega perila, pižam, kopalk je pletena. Ja, res. Džersi je pletenina, ki ima zelo majhne zanke. Letos so se modna industrija, smernice in sploh način oblačenja zelo spremenili. Linijo unikatnih pletenin sem dopolnila s športno linijo. Več smo doma in v prostem času se več ukvarjamo s športom. Na prvem mestu je dobro počutje in po mojem mnenju k njemu zelo pripomore kakovostno udobno oblačilo. 

Kateri pleten kos bi morala imeti doma vsaka ženska?

Ne bom rekla obleke, ker niso vse ženske navdušene nad njimi, o jopi si pa upam trditi, da bi jo morala imeti vsaka. To je poleg džinsa in bele t-majice tretji najbolj univerzalen kos. Tudi stranki, ki je prvič pri meni in še ni domača s pleteninami, najprej ponudim univerzalno jopo – »malo črno jopo«.