Ne bi se bilo modro vmešavati

Iz vaše pripovedi je čutiti, da vam je svak pri srcu in da ste na njegovi strani. Na videz je takšno stališče razumljivo, saj je svakinja, glede na vašo pripoved, nezvesta in povrhu še alkoholičarka. Poleg tega želi zapustiti tudi svojega otroka, s tem pa daje vtis, da je neodgovorna in neprimerna mati.

Opis svakinje, ki ste ga podali, ustvarja videz nezrele in duševno nestabilne osebe. Na prvi pogled je zato stališče, da je treba njenemu možu povedati resnico in mu s tem poskušati pomagati, delno upravičeno. Toda, ali ste opremljeni z dovolj informacijami o svakinji in njeni družinski situaciji, da bi storili ta korak? Poznate dovolj dobro njeno duševno stanje, predvsem pa podrobnosti iz njenega zakonskega življenja?

Nezvestoba in alkoholizem imata svoje vzroke. Nihče se ne rodi z njima in nihče ne zapade vanju brez določenih razlogov. Odvisnost, kakršna koli že, je posledica določenih dejavnikov in oseba, ki za njo trpi, običajno nanje nima vpliva. Kaj pa če je svakinja v zakonu nesrečna in si ob tem nastalo trpljenje lajša z alkoholom? Morda gospa svoje bolečine sama ni zmogla prenašati in je srečala nekoga, ki ji je prisluhnil, in je med njima vzklila ljubezen? Koliko je informacija, da gospa želi zapustiti svojega otroka, zanesljiva? Kaj pa če se boji agresivnega odziva moža, če bi zahtevala skrbništvo zase?

Ne razumite me napak, ne želim se postaviti na stran svakinje. Ponujam vam le nekaj iztočnic za razmislek. Če se boste vseeno odločili in svaku povedali resnico, boste veliko tvegali. Premislite: kaj bi pridobili s tem, da mu poveste resnico? Oziroma kaj bi on s tem pridobil? Iz vaše pripovedi je razbrati, da se njegova žena pripravlja na to, da ga bo zapustila. Torej mu bo to novico tako ali tako sporočila. Zakaj bi se potemtakem izpostavljali vi in ogrožali odnose z moževo družino? Če vas tisto, kar veste, preveč teži, zakaj si bremena ne bi olajšali tako, da se pogovorite s svakinjo in ji poveste, da težko opazujete nastalo situacijo in da vam je težko komunicirati z njenim možem, ko pa veste, kaj ga čaka. Pripravite jo do tega, da ne bo več odlašala s svojo novico.

Poglejmo še pravni vidik. Če bo zadeva prišla pred sodnika, se bo ta odločil tako, kot bo v otrokovo največjo korist. Če bo otrokovemu očetu uspelo prepričati sodnika, da je mama alkoholičarka in mu on lahko ponudi stabilno, varno in ljubeče okolje, potem bo najverjetneje on dobil skrbništvo. Vi s svojo odločitvijo, da svaku poveste resnico, na ta proces ne boste vplivali. To je še en razlog več, da se ne izpostavljate.

Če se vseeno ne boste zmogli zadržati in svaku povedali resnico, boste vse skupaj le nekoliko pospešili, spremenili pa bore malo. Obenem si boste nakopali jezo tašče in tasta in porušili vaše odnose. To bi bila visoka cena za pravzaprav nikakršno korist. Upam, da sem vam nekoliko pomagal in se boste laže odločili, kako ravnati. Lepo pozdravljeni!