In odgovor je: moška čustvena inteligenca. Časnik Business Insider v rubriki Strategy (strategija, op. p.) piše, da so zakoni, v katerih so moški dojemljivi za vplive žene, veliko bolj srečni. V zvezi se lahko zgodi prav vse: jeza, pritožbe, kritike, tudi žalitve, če naštejemo zgolj najbolj mile nevšečnosti. Bistvena napaka, ki jo počneta zakonca, je, da na negativni odziv odgovorita s še več negativizma, namesto da bi se trudila zmanjšati že tako rastočo jakost porajajočega se konflikta. Dr. Gottman je v svojem delu ugotovil, da kar 65 odstotkov moških v argumentu še poglobi krizo, in sicer z negativnimi odzivi na okoliščine.


Apokalipsa na vidiku

Ste že slišali za štiri jezdece apokalipse? Gotovo. Dr. Gottman prav tako govori o njih, le da jim v kontekstu izpolnjujočega zakona da drugačna imena: Kritika, Prezir, Obramba in Kujanje – štirje znaki, da soprog ne dovoli vplivanja žene. No, seveda niso za vse odgovorni moški, kar se komunikacije dveh tiče, jasno. Samoumevno je, da se morajo tudi žene do mož vesti spoštljivo. A raziskave dr. Gottmana kažejo, da večina – tudi tiste v nesrečnih zakonih – to tako in tako že počne. Spet, to ne govori o tem, da se ženske nikoli ne razjezijo in do svojih soprogov ne izkazujejo golega prezira. Dejstvo pa je, da one bolj upoštevajo soprogov vpliv (in čustva) pri sprejemanju odločitev. Po statistiki je verjetnost, da bo zakonska zveza razpadla, če mož ne želi s soprogo stati na isti stopnički, kar 81-odstotna.Deklice in dečki

Vse se, jasno, začne v otroštvu. Ko se fantje igrajo, je njihov fokus najprej zmaga in gotovo ne njihova čustva ali soigralci. Če se poškoduje fant, ni posebne drame. Igra se pač mora nadaljevati. Drugače je pri deklicah. Njihova čustva so vedno na prvem mestu. Če se med igro pripeti kakršen koli konflikt, če se pojavijo celo solze, igra ne more teči naprej, kot da se ni nič zgodilo. Če pa se vse skupaj konča s stavkom Nisva več prijateljici, je treba veliko dobre volje in pravilno nastavljenih zvezd na nebu, da se deklici pobotata in se igra nadaljuje. Čustva so torej, pa naj si še tako zelo želimo izogniti stereotipom, za deklice na prvem mestu. In ravno to je dejavnik, ki jih kasneje na zakon mnogo bolj pripravi kot moške.


Lahko vam koristi

Obstajajo ženske, ki ne zaznajo čustev druge osebe, pa če jim skočijo v nos, kot tudi moški, ki znajo biti globoko sočutni. A dr. Gottman pravi, da je le 35 odstotkov moških čustveno inteligentnih. In zakaj tako velik kos moškega sveta ne sodi v to skupino? Psiholog pravi, da razlog tiči v strahu pred izgubo moči. Razumsko vemo, da nas ne bo nič manj, če bomo pokazali, kako se počutimo, vendar je to velikokrat težko tudi živeti. Ampak moški, razmišljate logično. Če se boste z vsemi slušnimi in vidnimi čuti posvetili ženski, boste imeli na koncu korist ravno vi. Ženska bo zadovoljna, seks bo boljši in gledala vas bo kot prvi dan. No, takšne so vsaj domneve. Če to ni dovolj, da bi vas prepričali, potem je treba povedati še, da so čustveno inteligentni moški tudi boljši očetje. Ni jih strah kdaj pokazati tudi svoje nemoči in žalosti kot tudi iskrenega veselja in navdušenja. Tako otroci ne bodo dedovali le vašega videza in značaja, temveč jih boste v svet pospremili z odprtim srcem.