Kje je vaš prostor za ustvarjanje in kaj je vaša največja strast?

Živim in ustvarjam v Celju, kjer imam tudi prostor, v katerem ustvarjam. Strast v življenju čutim predvsem do oblikovanja klobukov in drugih dodatkov za lase, v tem resnično uživam. Ker pa je Slovenija majhen trg za klobučarstvo, je moja želja, da bi znamko razširila v tujino in se še bolj izurila pri klobučarskih mojstrih.

Klobuk človeka spremeni, pri tem pa mu doda stil, značaj in v sebi skriva misterioznost. Pokrivala so dodatek, ki naredijo celotno podobo posameznika in izražajo unikatnost. 

Pravkar ste se vrnili iz Londona, kjer ste na prestižnem Hat Weeku predstavili svoj klobuk Human Lace in broško Človeška ribica. Kakšni so vaši vtisi, kakšen je bil odziv?

Moji vtisi so fenomenalni. V Londonu sem spoznala veliko uveljavljenih oblikovalcev klobukov in z nekaterimi stkala tesne vezi, zato upam, da bomo v prihodnje sodelovali. Spoznala sem največjega oblikovalca klobukov in vzornika Stephena Jonesa, ki je pohvalil mojega, in menim, da takšne pohvale veljajo res veliko – dajo ti nov zagon, motivacijo. Odzivi so bili pozitivni in začutila sem, da te tam resnično cenijo, ne glede na to, da sem bila skorajda najmlajša oblikovalka, te spoštujejo, hkrati pa vidiš strast in ljubezen do pokrival.Ampak kako ste se kot diplomirana sociologinja znašli v oblikovalskem svetu?

Že od nekdaj me svet mode zelo privlači in dobro jo lahko preučujemo skozi oči družbe. V svetu mode me predvsem zanima in navdihuje vsebina, torej celotna zgodba, kaj se skriva v procesu ustvarjanja, zgodba kreacij. Moda je zame umetnost. Tudi sama pri oblikovanju klobukov menim, da je celotni proces ustvarjanja ena velika zgodba. Prek tečajev oblikovanja in šivanja sem svojo strast iz hobija uresničila tudi v posel, in ker imam zelo rada zgodovino, kjer je mogoče videti veliko klobukov, sem si nekako želela svoje znanje izpiliti na področju klobučarstva, sploh ker danes redko, predvsem v Sloveniji, vidimo oblikovalca klobukov. Zato se mi zdi dobro, da to obrt oziroma svet oblikovanja obudimo, da spodbujamo nošenje pokrival. Všeč mi je eklektika novih metod dela klobukov skupaj s starim znanjem te obrti. Nadvse zanimivo mi je, kako klobuk človeka spremeni, pri tem pa mu doda stil, značaj in v sebi skriva misterioznost. Pokrivala so dodatek, ki naredijo celotno podobo posameznika in izražajo unikatnost.

Navdihuje me zgodovina, predvsem 18. stoletje in viktorijanska doba. Vidimo lahko, da je bil tedaj klobuk obvezen del vsakdana, tako pri moških kot ženskah, in pa celotno razkošje materialov. 

Kaj je tisto, kar vas najbolj navdihuje pri ustvarjanju?

Navdihuje me zgodovina, predvsem 18. stoletje in viktorijanska doba. Vidimo lahko, da je bil tedaj klobuk obvezen del vsakdana, tako pri moških kot ženskah, in pa celotno razkošje materialov. Navdihujejo me tudi osebe, ki nosijo ali so nosile klobuke, na primer kraljeva družina, Audrey Hepburn, Coco Chanel, in seveda oblikovalci, ki so fenomenalni v svoje delu, Stephen Jones, Philip Terracy ...Imate tudi lastno blagovno znamko B.O.H.O. Kaj vse se skriva v njej?

V tej blagovni znamki se skrivajo različna pokrivala, to so trakovi za lase, dodatki in klobuki.

Kako pa se lotite ustvarjanja, kako denimo nastane klobuk?

Če ga delaš za posebno priložnost, je vse odvisno od zahtev. Najprej si narediš skico in predvsem izbereš primeren material. V Sloveniji res ni ponudbe za ustvarjanje klobukov, zato je treba skoraj ves material naročiti iz tujine. Najraje ustvarjam s kristali, čipkami, tančicami. Idej imam veliko. Navdihujejo me teatralnost, drznost kombinacij, barok, razkošje, okraski. V vsak izdelek dam sebe, celotni klobuk izdelam sama, saj menim, da ima tako večji pomen.

Za Meghan Markle bi naredila klobuk, ki bi poosebljal njeno lepoto in ženstvenost ter skozi tančico razkrival njeno eleganco. 

Si jih radi nadenete tudi sami?

Občasno si jih seveda nadenem tudi sama. Če bi bilo več priložnosti, na katerih bi jih lahko več nosili, bi jih še večkrat.

Za kakšne priložnosti bi uvedli obvezno nošnjo klobukov?

Poroko, pomembna protokolarna gostovanja, pogrebe, slavnostne plese, gala prireditve.Kakšnega pa bi oblikovali bodoči članici kraljeve družine Meghan Markle?

Zanjo bi naredila kakšnega v nežno pastelni barvi, odtenku marelice ali nežno roza, ki bi bil okrogel in velik, z dodatki tančice, cvetja iz svile in morda kakšnega kristala. Poosebljal bi njeno lepoto in ženstvenost ter skozi tančico razkrival njeno eleganco.

Svojo pot, predvsem kar se tiče klobučarstva, bi rada razširila v tujino. Trenutno sem usmerjena v London in države, kjer so klobuki del obvezne opreme. 

Kaj pa modne smernice? Kje jih ujamete?

Modne smernice ujamem predvsem pri oblikovalcih, ki me velikokrat tudi navdihujejo, denimo Vivienne Westwood, Chanel, St.Jones, ali revije visoke mode. Velikokrat se jih držim zgolj glede barv, vsaj pri trakovih za lase, da lahko ženske laže kombinirajo celotno podobo s trakom. Pri klobukih pa se smernic ne držim, saj imam nekako svoj stil in na njem gradim svoje zgodbe.

Izbrali ste pogumno pot. Bi lahko dejali, da živite svoje sanje?

Ja, lahko bi rekla, da se sanje počasi uresničujejo. Svojo pot, predvsem kar se tiče klobučarstva, bi rada razširila v tujino. Trenutno sem usmerjena v London in države, kjer so klobuki del obvezne opreme. Nameravam se udeležiti najpomembnejšega takšnega dogodka v Londonu, Royal Ascot. Veselim se tudi drugih razstav, sodelovanja z modnimi oblikovalci in oblikovalci klobukov.