O priznani modni oblikovalki in redni profesorici na naravoslovnotehniški fakulteti je prijatelj in novinarski kolega Grega Šket pred časom zapisal, da je kombinacija miline, ustvarjalnosti in organiziranosti. Enako zagotovo velja za njene stvaritve, v katerih obuja tudi tradicionalne ročne spretnosti. Njena moda pa noče biti statusni simbol. 

Kaj vas je najbolj navdihovalo pri snovanju jesenske kolekcije?

V svoji kolekciji želim ponuditi predvsem kose, ki ostanejo v uporabi dlje. Z ročnimi deli poudarjam lokalne značilnosti, z njimi pa so oblačila še bolj unikatna. V današnjem času je zelo pomembno, da se vsi oblikovalci zavedamo pomena trajnosti, da poskušamo upočasniti procese, jih narediti bolj jasne in etične. Zame je tudi zelo pomembno, s kom sodelujem in kako. 

Menim, da mode ne more nič ustaviti. Njena osnovna lastnost je, da se spreminja, njena osnovna naloga pa, da nas zadovoljuje in razveseljuje. Zato je moj nasvet oblačilo, v katerem se dobro počutimo in smo veseli. 

Ste se ozirali tudi na splošne modne smernice?

Že kar nekaj časa jim ne sledim, pravzaprav je smernic toliko kot modnih oblikovalcev. Sledim tistim oblikovalcem, ki so mi všeč že dlje, in rada najdem sveže, mlade oblikovalce, ki prinašajo nekaj novega. V zadnjem času me predvsem zanima, kako se odzivajo na trenutno stanje, kaj ponujajo in kako. Pričakovala sem več domiselnih virtualnih predstavitev aktualnih kolekcij. 

Kateri je ključni kos aktualne sezone?

V zimski kolekciji bodo daljša krila in obleke, ki se kombinirajo z mehkimi enobarvnimi pleteninami. Novi detajli so nastali z zlaganjem velikih krojnih delov v manjše, ki poudarjajo silhueto. Največ časa pa sem porabila za ročno kvačkanje puloverjev, ki so sestavljeni iz manjših barvnih kvadratkov in kombinirani s strojno pletenino. 

Kaj pa najbolj modna barva?

Barve so zimske, žal temnejše – prevladujejo črna in temno modra ter zasivljeni odtenki rdeče, zelene, oranžne, vijolične. Moja najljubša je tokrat temno zelena. 


Zaupajte nam, prosim, ste si morda omislili tudi kakšno oblačilo, ki ne nosi vašega podpisa?

Rebraste pletenine je oblikovala hči Cilka, pravzaprav so nastale kot izpeljava njenih pletenin iz zaključne magistrske naloge na CSM v Londonu. 


Vaš nasvet za oblačenje v sicer neprijetni dikciji »nova normalnost«, pa vendarle …

Menim, da mode ne more nič ustaviti. Njena osnovna lastnost je, da se spreminja, njena osnovna naloga pa, da nas zadovoljuje in razveseljuje. Zato je moj nasvet oblačilo, v katerem se dobro počutimo in smo veseli.