Lani je pretrgal tradicijo in seksi ter prsate manekenke nadomestil z vplivnimi ženskami, ki so s svojim delom pustile pomemben pečat v družbi in sodobni kulturi. Pirelli letos nadaljuje svojo misijo, s katero se želi postaviti proti novodobnemu terorju popolnosti in mladosti, kot je na pariški predstavitvi poudaril avtor črno-belih mojstrovin. Strani v letu 2017 bodo sicer obarvane hollywoodsko (med srečnimi izbrankami je uglednemu Petru Lindberghu poziralo kar osem oskarjevk), in čeprav bi lahko marsikdo končnemu izdelku znova očital enoličnost in širjenje lepotnih idealov, ki so dosegljivi le ženskam zvezdniškega kova, Lindbergh poudarja, da v ospredje ni postavil slovitih igralk, temveč njihovo naravno lepoto v zrelih letih; podobe žensk, ki ne bežijo od znakov staranja in so ponosne na vsako gubico, ki piše svojo zgodbo ali življenjsko izkušnjo. Vse fotografije so povrhu povsem pristne, zagotavlja avtor, ki svojih stvaritev ni skazil z retuširanjem ali drugo računalniško obdelavo. In še, igralke so pozirale le s kančkom ličil, so se pohvalile, navdušene nad umetnikovim konceptom, ki od njih ni zahteval neokusnega razkazovanja kože, brez katere si Pirellijevega koledarja tako rekoč ne moremo predstavljati – raje so razgalile svojo dušo in opozorile, da se kljub neizmerni slavi prav nič ne razlikujejo od navadnih smrtnic. »Talent je seksi, resnica je seksi,« je prepričan Lindbergh, ki želi s svojim fotografskim prispevkom osvoboditi ženske idealnih okovov in jih prepričati, naj bodo vedno iskrene same do sebe.

Mesece v letu 2017 bodo tako nedvomno popestrile izkušene veteranke, kot so Nicole Kidman, Zhang Ziyi, Julianne Moore, Uma Thurman, Robin Wright, Kate Winslet, Penelope Cruz, Jessica Chastain, Helen Mirren in Charlotte Rampling, in igralke, ki bodo nedvomno zaznamovale prihodnja desetletja v kinematografiji, Alicia Vikander, Rooney Mara in Lupita Nyong'o. Posebna gostja najnovejšega koledarja pa je Anastasia Ignatova, podjetnica in univerzitetna predavateljica iz Moskve, ki je Lindbergha menda očarala z neverjetno naravno lepoto, da jo je povabil k sodelovanju pri tako odmevnem projektu.

Vsiljeni lepotni ideali so skregani z realnostjo, poudarja Lindbergh, ki je svoj prvi Pirellijev koledar ustvaril leta 1996, drugega pa 2002., ko je prvi v projekt vključil igralke. Tokratno sporočilo, talent je močnejši od lepote, bo po njegovem pripomoglo k odpravi krivičnih in nezdravih meril vitkosti in mladosti, sodelujoče zvezdnice pa upajo, da bodo s svojimi podobami odprle oči filmarjev, ki vse prepogosto dajejo prednost vitkosti in mladosti pred nadarjenostjo. Morda bo njihovo prizadevanje le uspešno, na njihovi strani je vsaj vplivni proizvajalec pnevmatik.