Hiša Nagano / TNA Architecture
Steklena kocka, zavita v vrsto horizontalnih črt leži v globokem gozdu, njena edinstvena arhitektura pa omogoča panoramski pogled na okolico. Ožgana cedra, iz katere so ustvarjene črte, se povezuje z drevesi in ustvarja kontrast elegantnemu steklu in jeklu. Ogromne steklene površine omogočajo pogled skozi počitniško hišo, kar daje vtis iluzije, da hiša stoji prav na sredi dreves.


Foto: TNA Architecture


Hotel Marqués De Riscal / Frank Gehry
Arhitekt Frank Gehry je vinarno Marqués de Riscal, ustanovaljeno leta 1858 v vinarski pokrajini Rioja sredi Španije, spremenil v sodoben vinarski kompleks, ki vključuje luksuzni hotel, spa, muzej vinarstva in trgovino. Pri prenovi se ni oddaljil od futurističnega pridiha, s katerim je zasnoval bolj znano stavbo muzeja Guggenheim v Bilbau. Ogromna fasada iz titana, ki spominja na pisan trak, odraža odtenke blagovne znamke, rožnatega za pokrajino Rioja, srebrnega za folijo, ki prekriva zamašek in zlato za prepoznavno zlatnino, ki krasi steklenice.


PREBERITE TUDI: Najbolj sanjska jezera. 

Foto: TripadvisorCivilni center / Lucio Morini in GGMPU Arquitectos
Civilni kompleks bo ob zaključki gradnje, ta naj bi se končala še v tem letu, prvi administrativni kompleks, ki je zgrajen za provinco Córdoba v Argentini. Ogromna zgradba leži ob reki Suquia in ustvarja dodatno pregrado med soseskami, ki ležijo na obeh bregovih. Arhitekturna zasnova z mostovi in povezovalnimi potmi omogoča boljše povezave in manjšo distanco med okoliškimi prebivalci, zaenkrat pa sestoji iz dveh stavb, A in B.


Foto: Claudio Manzoni


Znanstveni center Experimentarium / CEBRA
Glavna posebnost novega danskega centra za znanost je vsakor ogromno stopnišče, ki predstavlja odličen primerek sodobnega heličnega stopnišča. To se od običajne spirale razlikuje po odsotnosti centralne podpore, oprijemala za roke pa dopolnjujejo obe strani stopnišča. Navdih za načrte so arhitekti črpali ne le iz znanosti in tehnologije, temveč iz stavbne preteklosti, na istem mestu je bila namreč v preteklosti polnilnica za sladke pijače. Bakreno stopnišče naj bi spominjalo na DNA vijačnico, zgrajeno je iz 160 ton jekla in 10 ton bakra.


PREBERITE TUDI: Spa sredi solin. 

Foto: CEBRA


Hiša Klavir / Univerza za tehnologijo Hefei


Pravljično hišo so leta 2007 zgradili z namenom razstavnega salona, kjer so bili javnosti prvič odkriti načrti za novo provinco Shannan v mestu Huainan na Kitajskem. V prosojni violini se skriva stopnišče, inštrumenta pa sta zgrajena v razmerju 50 proti ena, če jih primerjamo z originaloma. Hiša je posebej priljubljena pri mladoporočencih, ki so jo razglasili za najbolj romantično stavbo na Kitajskem in množično romajo k njej, da bi pred njo posneli nekaj fotografij.

Foto: Tripadvisor