Biseksualci, heteroseksualci, homoseksualci … in sapioseksualci! Kdor je navdušen nad inteligenco oziroma ga privlačijo modri ljudje, se lahko pridruži vse več tistim, ki menijo, da je um mnogo bolj seksi od telesa.

Inteligenca je tista najpomembnejša lastnost, ki v njih sproži tudi neizmerno spolno vzburjenje, pojasnjujejo strokovnjaki: izraz se je prvič pojavil v nekem blogu leta 2002, od leta 2014 pa tudi stroka opredeljuje takšno usmerjenost. In raziskave kažejo, da je vse več tistih, ki pri osebi preprosto prezrejo zunanji videz in se raje osredotočajo na njen intelekt in razum. V dobi vrhunske tehnologije tako ne preseneča, da si je mogoče sorodno dušo najti tudi prek posebnih aplikacij, ki povezujejo zgolj sapioseksualce, ti zdaj veljajo za nekakšne spolne revolucionarje. Simbol strani za zmenkarije, na katerih se zbirajo podobno misleči, je velikokrat kar Albert Einstein, za sapioseksualce pa se je na Otoku opredelilo že več deset tisoč ljudi.

Toda podporniki novega gibanja so že naleteli na številne nejeverneže, ki opozarjajo, da ne gre za nikakršno spolno usmerjenost, temveč za preprost elitizem. Sapioseksualci naj bi namreč po nekaterih ocenah v svoj krog sprejemali zgolj visoko izobražene, ki jim je šolanje največkrat omogočil premoženjski status. Ne gre torej za usmerjenost, temveč preprosto razredno razlikovanje, so prepričani. 


Ksenija Benedetti, šefinja protokola RS

"Za izraz sapioseksualnost slišim prvič. Čeprav razumem njegovo definicijo, pa menim, da te mora partner privlačiti kot celota. Ljudje smo celostna bitja, ne moraš upoštevati samo ene lastnosti, druge, ki ti niso ljube, pa pozabiti. Jasno, da mi je pri partnerju najbolj pomembna notranjost, vendar tudi zunanjosti ne gre zanemarjati. Ne govorim toliko o videzu kot kemiji osebe. Včasih nam kdo že dobro diši. Nikakor pa ne bi rekla, da je inteligenca pogoj za razmerje in da se privlačijo ljudje enakovrednih možganskih zmogljivosti. Kar poglejte pare, zelo raznoliki in zanimivi ljudje se najdejo. Ko govorimo o lepoti, pa je tudi ta strašno subjektivna. Estetska merila, ki so splošno sprejeta danes, še zdaleč ne privlačijo vseh ljudi. In če se vrnemo k intelektu, to, da je nekdo prebral nekaj več knjig, je lahko samo dobro, ni pa konec sveta, če jih ni. Se namreč zgodi, da kakšni zelo študiozni tipi ne premorejo niti kančka čustvene inteligence. Ta pa je predvsem meni nadvse pomembna."