Za Trumpa je volilo izjemno veliko žensk, ki jih njegov poniževalni govor očitno nič ni motil. Kaj se je zgodilo z »zloglasnim« feminizmom, da je danes ženski ideal ...

Barbika. 


... tiha manekenka.

No, Melania je oseba, ki se je s pomočjo kirurških posegov močno predelala. Ko smo videli njene mladostne fotografije, je postalo jasno, da sploh ne gre več za isti obraz in telo. Sprašujete me, kaj se je zgodilo s feminizmom ... Že nekaj časa govorim, da feminizem ni več resna teorija. Spremenil se je v listo individualnih pritožb žensk glede tega, kar jim v družbi ni všeč. Temu bi lahko rekli tudi lista nelagodij v kulturi oziroma družbi. Domet sodobne feministične teorije je kratek, sega do mišljenja, da se mora družba spremeniti tako, da bo nelagodje iz družbe izginilo. Ampak nelagodje je za psihoterapijo, ne pa za temelj feminističnega gibanja! Sodobne »feministke« niso prebrale niti Freudovega Nelagodja v kulturi, v katerem je pokazal, da mora vsako človeško bitje v sebi zatreti načelo ugodja. To zatrtje je konstitutivno nujno za človekovo bivanje v kulturi. Danes ženske sploh ne razumejo več, da nelagodje ni nekaj problematičnega. In če zahtevate družbene spremembe, ki ga bodo odpravile, potem v resnici zahtevate oblikovanje neke eksistence zunaj družbe, verjetno živalske. Kako bi to lahko razumeli kot napredno teoretsko pozicijo, mi ni jasno. 

Zdaj ko se je pojavila Melania Trump, se je pokazalo, da je prav ona tip ženske, kakršna bi Američanke rade bile. Estetsko posrečeno operirana, kar pomeni, da mora imeti veliko denarja. Drago oblečena. Nekonfliktna. Trump pa je utelešenje razmišljanja velike večine Američanov. V bistvu je vse skupaj precej logično. Če je namreč tvoj problem občutenje nelagodja, potem ti bo ženska, za katero je videti, da ga ne pozna, vzor. No, misliti, da Melanii nikoli ni neugodno, pa je seveda noro. 


Ampak kako to, da je podobno razmišljanje prišlo tudi v Slovenijo, kjer vemo, da smo za časom. Danes je videti ogromno žensk, mamic, ki v prizadevanju po večni sreči najverjetneje goltajo litij.

Saj ga! 


Potreba po sliki popolnosti je velika.

Hja, pred 25 leti smo zamenjali tip družbene ureditve in z njim vse ključne vidike socialnega življenja. Vpeljali smo zahodni in s tem tudi tržni ideal ženske, ki ženskam nenehno govori, da si zaslužijo ljubezen le, če izpolnijo dolg seznam zaželenih lastnosti. Ženske so nasedle. Verjamejo, da si je srečo moč zaslužiti. Zapletle so se v tržno zanko, sreča je namreč poleg zdravja, ljubezni in mladosti eden najpomembnejših trgov.


No, ko smo v uredništvu pomislile na ženske, ki so pustile in puščajo pečat v družbi, smo takoj pomislile na vas. Zakaj ste potem nam ženskam všeč ravno vi, čeprav ne dosegate teh »pomembnih« meril za srečo?

Človek, s katerim se drugi identificirajo, sam težko pove razloge, zakaj je tako. Verjetno tudi jaz v marsikaterem aspektu živim ideale, ki jih predpisuje trg: ekonomsko samostojnost, inteligenco, neodvisnost, moč ... Drug vidik gre pripisati temu, kar govorim. S Trumpom so se identificirali delavci, nižji sloji, ker je govoril to, kar so oni želeli slišati. Verjetno jaz določenemu segmentu žensk govorim tisto, kar si one želijo slišati, ali pa to, kar govorim, že vedo, a tega ne povedo (javno).


Je na ženski še kaj hujšega kot njena jeza?

Jezna ženska zagotovo ne ustreza tržnim principom. Če je še starejša, debelejša, manj negovana, torej krši še več tržnih standardov, je še huje. Enako kot se pozitivna vrednost vzpostavlja na podlagi seštevka tržnih komponent, se tudi tisto, kar je negativno, vzpostavlja na podlagi tržnih kriterijev. Torej če ima ženska poleg jeze še kakšno tržno nesprejemljivo lastnost, bo močno nezaželena.


Več preberite v novi Oniplus, ki vas že čaka na prodajnih policah.