Prva bralna uprizoritev, ki bo zaživela na novi platformi Zvočne drame, je drama Daneta Zajca Otroka reke v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. Na odru Male Drame so, enkratno v živo, Otroka reke studijsko posneli in bralno imenitno uprizorili Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Gre za prvo Zajčevo dramo, v kateri pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforični svet z dramsko govorico. Poleg Strniševega Samoroga pomeni svojevrsten prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je sicer že vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostjo, vendar je to obdobje ponudilo popolnoma nov in samosvoj pristop k dramski poeziji. 


Pravzaprav bo prva sezona Zvočnih dram, ki jo sponzorsko podpira NLB in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture, v celoti posvečena dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog za tovrstni začetek prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije. 

Dramo Otroka reke so v novo zvočno življenje pomagali obuditi še lektor Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič, asistentki režije sta Gaja Pöschl in Špela Šinigoj. O platformi Zvočne drame pa je režiserka in dramaturginja Eva Kraševec med drugim zapisala tudi tole: »Mnogo dram odra ni nikoli ni videlo ali pa se je to zgodilo zgolj enkrat, kar pripisujemo njihovim specifikam ali zapletenim zgodovinskim oziroma političnim okoliščinam. Naš namen je ustvariti Dramino zvočno knjižnico dramske klasike, ki bo na voljo vsem zainteresiranim poslušalcem, od strokovne javnosti do ljubiteljev slovenske dramatike. Obenem pa se nadejamo, da morda novo branje spodbudi tudi kakšno svežo odrsko uprizoritev.«