Danes je dan mučenikov, tako je vsaj krščanska cerkev zaznamovala 10. marec, in sicer zaradi dogodka iz časa vladavine cesarja Licinija: ta je namreč po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v kristjanih videl sovražnike, ki jih je bilo treba spreobrniti ali pa odstraniti. Z odlokom je vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odpovedo, sicer da bodo kaznovani s smrtjo, pri čemer pa ga je presenetil upor štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti. Štirideset vojščakov so tako vrgli v zamrznjeni ribnik, mrtve pa so potem še sežgali na grmadi.

In ker ženskam pripada 8. marec, so si moški prilastili 10. in se tako poenotili kar z mučeniki. Ker je lahko življenje z nami prava muka, hudomušno pravijo mnogi, ki se tako ob svojem dnevu morda nadejajo tudi tradicionalnega darila, suhih sliv, trnja in klobase, ki simbolno ponazarjajo trpljenje. Kakor koli že, raje se držimo sodobnega, nagajivega pojmovanja praznika mučenikov, ki to pač niso, torej naših srčnih in srečnih izbrancev, in jim na ta dan namenimo dodatno pozornost. 


Foto: Pixabay


Naj bosta tako 8. in 10. marec praznika partnerjev, predanih, enakovrednih in iskrenih, pozornosti pa si ne izkazujmo samo na omenjena datuma, ljubeznivi in odkriti moramo biti drug do drugega vse dni v letu, opozarja igralec Matjaž Javšnik, ki poudarja, da so sodobni mučeniki tako moški kot tudi ženske. Brez izjeme, in to vsak dan: »Zaradi politikov in sistema države v katerem živimo. Ker so vsakič znova izvoljeni isti kreteni, drugače ne more biti! Smo pač žrtve lastne neumnosti.« 

Sodobni mučeniki smo vsi, moški in ženske. Zaradi politikov in sistema države v katerem živimo. Ker so vsakič znova izvoljeni isti kreteni, drugače ne more biti! Smo pač žrtve lastne neumnosti.


Na 10. marec tako ne pričakuje nobene dodatne pozornosti, tako tudi ne sliv, trnja in klobas, še zaupa: »Morda si bom pa za malico privoščil malce hrena!« In še pristavi, da tudi 8. marcu sam ne pripisuje posebnega pomena, kajti ženo razveseljuje – vsak dan. 


Foto: Mavric Pivk