Zasedba LPS bo na polfinalnem izboru nastopila kot peta. V retro modnem slogu stavijo predvsem na mladostno energijo in odličen vokal. Veliko pozornosti pa je že med pripravami požela orjaška disko krogla, ki bi v Torinu morala zažareti po vsej dvorani PalaOlimpico … 

Največji rekvizit na letošnji Evroviziji bo imela Slovenija, disko krogla, ki je že navdušila medije, tehta skoraj 200 kilogramov. Foto: EBU/Corinne Cumming

»Disko krogla bi se po prvotnih načrtih morala spustiti s stropa in se vrteti, t.i. kinetično sonce pa bi z njenih mozaičnih ogledalc odbijalo svetlobo po vsej dvorani,« pravijo v slovenskem štabu. A tri dni pred prvo vajo so organizatorji udeležence obvestili, da ta glavni del scenografije ne bo deloval tako, kot so si sprva zamislili. 


»Kinetično sonce sestavlja šest lokov, na katere so nameščene dodatne odrske luči in LED-zasloni. Težava pa je, da je čas med glasbenimi točkami prekratek, da bi lahko loke, kot je bilo sprva načrtovano, pravočasno postavili v različne postavitve ob vsakem nastopu,« je zaplete ob organizaciji jasno razložila Maruša Kobal, predstavnica za odnose z javnostmi v slovenski ekipi. »Zato so se organizatorji pri italijanski radioteleviziji RAI odločili, da bo postavitev kinetičnega sonca pri vseh tekmovalnih točkah enaka. Vsi loki so poravnani, postavljeni paralelno z velikim LED-zaslonom v ozadju in obrnjenimi proti občinstvu s stranjo, na kateri so luči.« 

Kljub neprijetni »dobrodošlici«, se je izkušena ekipa TV Slovenija, ki jo sestavljajo Greta Godnič (scena), Den Baruca (led animacija), Črt Birsa (luči) in Nejc Levstik (režija), osredotočila na to, kar deluje. »Veseli smo, da nastopa nismo gradili na scenografiji, tako kot marsikateri nastopajoči, ki so se jim zdaj zaradi tehničnih problemov podrli načrti,« pravijo sproščeni LPS-ovci. 

Foto: Yara Nardi/Reuters

Na drugi strani pa kritiki/zagovorniki šova, ki je del evrovizijske tradicije, trdijo, da slovenska disko krogla kot samostoječi rekvizit vendarle ne uresničuje svoje primarne funkcije. 

Ne glede na vse pa je 2 m visoka in 196 kg težka disko krogla, ki je za nastop prepotovala dolgo pot iz Muncha v Ljubljano in nato v Torino, še vedno največji rekvizit na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. »Krogla se po prireditvi vrača nazaj k svojim lastnikom, saj v naši okolici obstaja le nekaj takšnih primerkov. Na sami krogli so stekelca, velikosti 1x1 cm, ki s pomočjo osvetlitve pričarajo tudi v veliki dvorani pravi disko,« razlaga Maruša Kobal in v smehu dodaja, da za štetje vseh delcev disko krogle niso imeli časa. 

Avstralskega novinarja je na novinarski konferenci tako navdušila, da je člane zasedbe LPS nostalgično že postavil v zgodbo filma Willa Ferrella iz leta 1998 Night At The Roxbury. Morda se ob tej priložnosti tej kultni komediji spet nasmejemo tudi vsi oboževalci Diska/diska.

Morda vas zanima tudi: 

--> 8 priporočil za znižanje stroškov nakupovanja hrane (zares deluje) 

--> Ne zavrzite pomarančnih olupkov - zelo prav vam bodo prišli na vrtu