Če se poleti sprehajate po naši Ljubljani ali vas pot zanese v katerega izmed evropskih velemest, boste le s težavo mirili živce ob trumah turistov, ki se valijo po nekoč spokojnih ulicah. Mnogi v državne blagajne resda prinašajo denar, a vedno več je neotesanih obiskovalcev, ki z brezbrižnostjo ravnajo z okoljem, za selfije plezajo po zgodovinskih znamenitostih, za seboj puščajo kupe smeti in se požvižgajo na navade in rituale domačinov. Marsikatero mesto tako razmišlja, da bi zaostrili zakonodajo, ki določa kršitve javnega reda in miru, sosednje Benetke, ki se pod težo turistov dobesedno sesedajo, pa so to že storile. 

Omejile so možnost piknikov ob določenih znamenitostih starodavnega mesta, prepovedale pa tudi sprehajanje brez majic na javnih krajih. Tega se seveda nista zavedala nemška kuhalca kave. Turista iz Berlina, stara 32 in 35 let, sta se odločila, da si na prenosnem kuhalniku pripravita kavo kar zraven ene največjih beneških znamenitosti, ob vznožju mosta Rialto. Ko so mimoidoči opazili, kaj popotnika z nahrbtniki počenjata ob najstarejšem od štirih mostov, ki segajo čez Canal Grande, pa so iz ogorčenja nemudoma poklicali policijo. 

Skopuha nista dobila le opozorila, nagnali so ju iz mesta, beneška policija pa jima je naložila še visoko denarno kazen. Plačati bosta morala globo v skupni vrednosti 950 evrov, kar bi tudi v tako dragem mestu kot so Benetke in celo na zasoljenem trgu sv. Marka (kjer vas espresso na terasi pride okrog deset evrov) lahko porabila za skoraj sto kavic. 

Na incident se je odzval tudi beneški župan Luigi Brugnaro, ki je dejal: »Benetke je treba spoštovati in nevljudni ljudje, ki prihajajo sem in počnejo, kar se jim zljubi, to morajo razumeti. Zahvaljujoč lokalnim policistom bodo sankcionirani in odstranjeni.« Ob dejstvu, da slovito mesto na vodi vsako leto obišče okoli 30 milijonov ljudi, njegovih besed ni težko razumeti. Zaradi vse večje gneče vse bolj nesprejemljivega obnašanja turistov pa so lokalne oblasti že uvedle tudi vstopnino za dnevne obiskovalce, ki znaša do 10 evrov na dan.