Charlize je o zadevi javno spregovorila za britanski tabloid Daily Mail, ki je igralko pobaral o spolni identiteti njene hčerke. »Da, tudi jaz sem sprva mislila, da je deček,« je povedala 43-letnica in dodala: »Nato pa me je nekega dne, ko je bila stara tri leta, pogledala in dejala "Nisem fantek!" Tako imam zdaj dve prečudoviti hčerki, ki ju, tako kot vsak starš, želim zaščititi in videti srečni.« 

Sedemletno Jackson je Charlize posvojila iz Južne Afrike, kasneje pa od tam pripeljala še triletno deklico August. Obe sedaj obravnava kot deklici, vzgoja transspolnega otroka pa se ji ne zdi nič takega. »Tako sta se rodili in to, kam in kako ju bo poneslo življenje, ko odrasteta, niso moje odločitve. Moja starševska naloga pa je, da ju sprejmem in imam rada ter da poskrbim, da dobita vse potrebno, da postaneta točno to, kar čutita v sebi. Naredila bom vse, kar je v moji moči, da sledita sebi in da ju pri tem nič ne ogroža,« je odločena igralka. 

Njena močna volja je odraz težkega otroštva in svobodomiselne matere, njen oče je bil nasilen alkoholik in ko je pri Charlizinih 15 letih zagrozil svoji ženi in hčerki s smrtjo, ga je mama Gerda v samoobrambi ustrelila. A družinska tragedija ni bila vse, kar je igralka prestajala v svoji mladosti, odraščanje v Južni Afriki, kjer se je rodila leta 1975 ni bilo lahko. »Ljudje tam radi prikrivajo stvari in živijo v laži, veliko je šepetanja, ker nihče nikoli ne pove stvari na glas,« je nekoč dejala o rojstni državi. Njena mama je bila pravo nasprotje temu. "Vzgojila me je, naj ne bom taka," se spominja igralka: »Naučila me je, da moram vedno spregovoriti o stvareh, ki mi ležijo na duši, saj si lahko le na ta način pomirjen z življenjem, ki ga živiš, in tedaj te ne more presenetiti nič slabega.« 

Charlize Theron z materjo Gerdo.

Nič čudnega torej, da želi svojima otrokoma omogočiti iskrenost in pokazati svet, ki je daleč od tistega, ki jo je oblikoval. Čeprav je zvezdnica prava lepotica in se za njo ogreva prenekatero hollywoodsko srce, pa je po razdoru zaroke s 15 let starejšim igralcem in režiserjem Seanom Pennom leta 2015, srečno samska. 

Tabloidi so ji v zadnjem letu sicer pripisovali zvezo z Bradom Pittom (ki mu posvojeni otroci in transspolna identiteta podmladka niso nič tujega), a je zvezdnica kasneje dejala, da trenutno ne išče ljubezni.