»Zdi se mi, da je v Sloveniji še vedno veliko ex cathedra (frontalnega) poučevanja in da bi morali učenje čim bolj približati prostoru, v katerem živimo. Pedagoški proces je smiselno začeti s tistim, kar otroci poznajo in jim je blizu. Ljudje si najbolj zapomnimo to, kar doživimo, zato bi pri pouku moralo biti čim več izkušenjskega učenja,« je prepričan Simon Purger, ki na Osnovni šoli Polhov Gradec poučuje zgodovino, geografijo, DKE (domovinska in državljanska kultura in etika) ter verstva in etiko in ima delo z mladimi za svoje življenjsko poslanstvo. Ne skriva tega, da je učitelj preprosto rad.  

Svoje učence ozavešča o vpetosti vsakega v globalno dogajanje. Spodbuja jih k branju knjig in učenju tujih jezikov, raziskovanju bližnje in daljne okolice. V zgodovinskem krožku jim približuje bogato kulturno dediščino v soseščini, kamor se odpravijo na kolesarski izlet. Izdelal je tudi orientacijsko-zgodovinsko igro lov na skriti zaklad z znamenitostmi domačih krajev. Na dve leti organizira in vodi ekskurzijo v Rim. V času pouka na daljavo pa je začel snemati kratke izobraževalne (zgodovina, geografija, DKE) in motivacijske filmčke, s katerimi želi na sproščen način učencem približati snov. Filmčki, skupaj jih je že več kot 180, so bili izjemno dobro sprejeti. 

Potrditev dobrega dela vidi v tem, da so ga v Polhovem Gradcu, kjer živi in dela, lepo sprejeli in ga večkrat povabijo, da vodi kakšno kulturno prireditev ali kako drugače sodeluje z lokalnimi društvi (na primer skupne razstave zgodovinskega krožka z Muzejem pošte in telekomunikacij). Kot največjo pohvalo pa si šteje pozitivne odzive svojih sedanjih ali bivših učencev. Pisal mu je nekdanji učenec, ki sicer pred desetimi leti ni maral zgodovine, zdaj pa z navdušenjem gleda njegove posnetke na youtubu; znanka pa mu je povedala, da je na avtobusu slišala srednješolki, očitno njegovi nekdanji učenki, ki sta se pogovarjali, da je njihova profesorica tako zanimiva kot »Purger, ki ga ne moreš nehati poslušati«.  

Za zelo pomembne vrednote šteje znanje, spoštovanje in medsebojno sprejemanje, ljubezen do domovine, odgovornost in iskrenost, kar skuša svojim učencem – formalno in neformalno – vselej približati. Kot uspešnega učitelja so Simona Purgerja prepoznali tudi na radiu in televiziji, saj je gostoval na Valu 202 in v tv-oddajah Infodrom ter Odmevi.