»V času mojega službovanja pa je prišel še 'dodaten klic', in sicer ta, da lahko delam in smem delati z učenci s posebnimi potrebami, učenci z lažjimi motnjami v razvoju,« o svoji predanosti in ljubezni do učiteljevanja govori Hedvika Lopatič, ki na Osnovni šoli Brežice že četrt stoletja poučuje šport učenke in učence od 1. do 9. razreda, v oddelkih s prilagojenim programom. 

Zanjo je uspeh že v trenutku, ko zagleda otroke, ki jo nestrpno čakajo v učilnici, da pride ponje, da čim prej začnejo telovaditi. Želi jim ponuditi čim več. Poleg občutka enakovrednosti jim dviga samozavest, jih motivira in vodi na športna tekmovanja. Četudi ne zmagajo vedno, jim ogromno pomeni že to, da se lahko peljejo na izlet v Ljubljano, Celje ...  

S plesno skupino Celestina, ki združuje starinske in družabne plese, je malone zaorala ledino in z nastopi deklic v čudovitih renesančnih kostumih, izdelanih po krojih in načrtih iz 16. stoletja, navdihujoče predstavlja šolo po vsej Sloveniji in tudi onstran meja. Obenem je prevzela zgodnje jutranje »vozače« in jih navadila na jutranjo hojo za zdravje in dobro počutje. Prav posebej pa je ponosna, da že sedem let zapovrstjo organizira in vodi socialnopedagoški projekt Mirno morje za otroke s prilagojenim programom. Ker za to ni namenjenih nobenih sredstev in se morajo sami znajti, se na njeno pobudo zvrstijo razne akcije, bazarji in koncerti, da zberejo dovolj denarja. Tako lahko otrokom omogočijo nepozabno doživetje, en teden na jadrnici. Mirno morje je njena posebna zgodba o uspehu. Neizmerno jo osrečuje, ko doživi otroka, ki kar žari od zadovoljstva, ko se zave, kaj vse zmore narediti. O vsem tem bi lahko govorila v nedogled.  

Da Hedvika Lopatič dela res dobro, da živi za svoj »dodatni klic«, med drugim dokazujejo številne pohvale in potrditev Zveze društev športnih pedagogov Slovenije, kjer so ji podelili priznanje za delo na področju športa mladih za leto 2019.