Ste morda pri sebi že zaznali kakšne spremembe, kako se pripravljate nanje?

Nimam občutka, da bi imela hujše težave. Dejstvo je, da drobne spremembe seveda opažam, ampak se dogajajo tako zelo počasi, da jih ne doživljam kot radikalne. Vidim, na primer, da imam še bistveno prej kot ponavadi solzne oči, kadar je kaj lepega, pa tudi žalostnega. Nihanj v razpoloženju načeloma ne zaznavam, morda bi o tem povprašali moje otroke.

To, da nimam več 20 let, pa vsak dan opazim na svojem telesu. Koža ni več tako prožna, občasno nastane kakšna lisa na obrazu, naredi se nova guba ... Menstrualne cikle še imam in nič ne kaže, da jih bo kmalu konec. Nimam nočnih težav, da ne bi mogla spati, ne obliva me.

Mislim, da je veliko težav, ki jih imajo ženske v tem obdobju, posledica načina življenja. Ko bi se morale umiriti, si privoščiti več časa zase, smo še vedno vpete v številne obveznosti, ki nas hočejo, me pa se jim pač damo.   

Kako ste z gubami, vas motijo, jih skrivate?

Nič ne delam z njimi, pač so. Nikoli nisem bila na nobenih posegih, razen pri kozmetičarki. Ravno pred kratkim sem videla svojo fotografijo, sem morala kar dvakrat pogledati. Ko se pogledam v ogledalo, gub ne vidim, na fotografiji pa sem bila nasmejana, zelo nasmejana, in so bile tudi gube bolj izrazite. Ampak če jih ne bi imela, bi bila čudna.

Kako se počutite v svoji koži, kako skrbite za zdravje, ohranjate mladostnost?

Veliko se ukvarjam s prepričanji, o teh govorim tudi na svojih delavnicah. Verjamem, da smo sad naših prepričanj, tega, kar se nam dogaja. Nekaj časa sem nalašč delala vajo, s katero sem utrjevala prepričanje, da je moje telo v popolnem hormonskem ravnovesju. Težav pač nimam, morda tudi zato. Prepričana sem, da lahko zdrsnem v zdravo starost nežno in predvsem ljubeče do sebe. Ne pričakujem dram. Mislim, da je veliko težav, ki jih imajo ženske v tem obdobju, posledica načina življenja. Ko bi se morale umiriti, si privoščiti več časa zase, smo še vedno vpete v številne obveznosti, ki nas hočejo, me pa se jim pač damo.

Ženske smo različne, vsaka se doživlja tako, kot zmore. Ne vem, kako bo z mano čez deset let, ampak si želim, da bi zmogla biti do sebe ljubeča. Vedno.   

Se bojite staranja?

Brala sem raziskave na temo lepega doživljanja zrelega obdobja. Ena od raziskav, ki je trajala 70 let, je pokazala, da ne toliko zdrava prehrana, gibanje, ampak pozitiven odnos do staranja podaljšuje življenje in ga dela srečnejšega.

Po svoje se let, ki so pred mano, veselim. Veselim se modrosti, ki temelji na osebnih izkušnjah in ki prihaja, ki jo čutim in srečujem vsak dan. Veseli me, da sem vedno manj odvisna od mnenj drugih. Res je, da so moji otroci še precej majhni, a bodo zrasli in bom imela več časa za potovanja, druženje s partnerjem. Pravzaprav imam še velike načrte sama s sabo in se veselim tega obdobja.

Želim si iz vsega srca, da ta naravnanost nikoli ne mine. Da bi znala sebe videti lepo, ne glede na gube in kilograme.

Ženske smo različne, vsaka se doživlja tako, kot zmore. Ne vem, kako bo z mano čez deset let, ampak si želim, da bi zmogla biti do sebe ljubeča. Vedno.