Slovensko Društvo SOS telefon je letos zaznalo vse pogostejše stopnjevanje nasilja nad ženskami in sovražnega govora proti ženskam v javnem diskurzu. Socialna izolacija pa je usodno vplivala na marsikatero žensko, ki je bila v samoizolaciji primorana tiho trpeti fizično in čustveno nasilje. Številni si bodo leto 2020 zapomnili kot leto strahu, mnoge žrtve nasilje pa leto, ko se je vse ustavilo, kot leto groze. 


Pomembno je, da se v življenju v izolaciji ne zapiramo med štiri stene in prisluhnemo zgodbam tistih, ki niso slišane, zato se nam pridružite v sredo, 2. decembra, ko bo Društvo SOS telefon premierno predstavilo tri kratke igrane filme, ki so jih pripravili v koprodukciji s filmsko produkcijo Vertigo ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki so mu letos posvetili kar 16 dni aktivizma (od 25. novembra do 10. decembra).

Kratki filmi temeljijo na resničnih izpovedih žensk, žrtev nasilja (umor, posilstvo, nasilje v družini), ki niso redke v naši družbi, ampak temen madež, ki odseva žalostno resnico položaja žensk pri nas. Kratke filme bomo v podporo projektu 2. decembra objavili tudi na naši spletni strani, prvi, o nasilju, bo na sporedu ob 18. uri, drugi, o posilstvu, ob 19. uri in zadnji, o umoru, ob 20. uri. 


Vse tri filme združene pod skupnim naslovom Začelo se je z zaupanjem je režiral Martin Draksler, za produkcijo je poskrbela Zala Opara, za fotografijo Urša Premik, pri soustvarjanju projekta pa so sodelovali še Društvo Bunker – Stara Elektrarna, filmski studio Viba in studia za post-produkcijo slike in zvoka, Teleking in 001. Ustvarjalke in ustvarjalci so projekt ustvarjali prostovoljno. 

Ne zatiskajmo si več oči. Če poznate koga v stiski, mu prisluhnite in ponudite pomoč, če ste v stiski sami, se lahko vedno obrnete na Društvo SOS telefon, kjer so vam na voljo strokovno usposobljene svetovalke. Na brezplačni telefonski številki 080 11 55 so dosegljive vsak dan od 12.00 do 22.00; ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 18.00 do 22.00. Lahko pa jim pišete tudi na elektronski naslov drustvo-sos@drustvo-sos.si 

Prvi film z naslovom Vse bo v redu, drugi film z naslovom Nisem rekla ja in tretji film z naslovom Upanje umre zadnje si lahko ogledate tukaj: 

Začelo se je z zaupanjem: 1. del / It started with trust: 1st part from Vertigo Ljubljana on Vimeo.

Začelo se je z zaupanjem: 2. del // It started with trust: 2nd part from Vertigo Ljubljana on Vimeo.

Začelo se je z zaupanjem: 3. del // It started with trust: 3rd part from Vertigo Ljubljana on Vimeo