Psihičnih težav se še vedno prepogosto sramujemo, o njih ne govorimo z drugimi, saj jih vidimo kot izraz lastne šibkosti, k zdravniku se odpravimo šele ob močnem poslabšanju oziroma ko stanje postane nevzdržno in zato še teže rešljivo. Večina o svojih težavah molči, zato ima vsak občutek, da se z določeno simptomatiko spoprijema le sam. Situacija pa se včasih zanimivo obrne, ko prvi v družbi spregovori o svojih težavah. Takrat se dostikrat začnejo kar vrstiti priznanja »tudi meni se dogaja podobno« in se tako razkrije, da se z anksiozno ali depresivno simptomatiko spopada morda več kot polovica naključno zbrane družbe.

Kdor s psihoterapijo (še) ni imel izkušenj, ima lahko o tej vrsti pomoči precej popačene predstave. Ljudje, ki obiskujejo psihoterapevta, nikakor niso »nori« ali »šibki«. Svoje stiske ne skrivajo v sebi, ampak s tem, da se s svojimi težavami spoprijemajo in jih želijo odpraviti s strokovno pomočjo, izkazujejo pogum. Psihoterapija pomeni zelo intenzivno delo na sebi in zahteva veliko notranje moči. Precej razširjeno je tudi prepričanje, da traja predolgo, lahko vse življenje. Trajanje je odvisno tako od kompleksnosti težave kot tudi motiviranosti klienta. Res je, da je časovno zahtevna; če smo se več let oklepali določenih vzorcev, jih pač ne moremo spremeniti v nekaj dneh. Nekateri ljudje jo obiskujejo tudi po tem, ko so že razrešili težavo, zaradi katere so jo začeli obiskovati. Prepoznali so vse njene koristi in si želijo še naprej prizadevati za svoj osebnostni razvoj. Pravijo: »Na psihoterapijo ne hodim zato, ker bi se počutil slabo, ampak ker bi se rad počutil še bolje.«Vstop tehnologije v svet psihoterapije

Vedno bolj napredna tehnologija posega v različne sfere naših življenj. Prinaša dostop do informacij, ki so bile včasih omejene, olajšuje nam učenje, poenostavlja in omogoča stike z bližnjimi, spletno nakupovanje in tudi dostop do zdravstvenih storitev. Kmalu po razvoju e-zdravja je tehnologija vstopila tudi na področje psihoterapije in svetovanja, sprva predvsem v obliki različnih aplikacij za samopomoč ter učenje sprostitvenih tehnik, v zadnjih letih pa so v vedno več državah na voljo tudi psihoterapevtska srečanja prek računalnika, videoklica oziroma virtualne sobe. Psihoterapevt in klient se srečata s pomočjo spletne povezave, prek računalniškega ali tabličnega ekrana, lahko tudi ekrana na pametnem telefonu.

Ideja o izvajanju psihoterapije »na daljavo« ni nova. Že Sigmund Freud je uporabljal različne poti komunikacije, v želji, da bi pomagal svojim pacientom, tudi tistim, ki zaradi oddaljenosti ali drugih ovir niso mogli priti k njemu. Po letu 1960 je razmah doživelo telefonsko svetovanje, navadno specializirano za določene vrste težav ali skupine ljudi. Telefonska pomoč je razširjena še danes, predvsem v kriznih razmerah, ter kot začetna točka pri iskanju ustrezne pomoči. Kljub temu, da ne gre za osebni stik, je učinkovita, uporabniki pa jo ocenjujejo pozitivno in nemalokrat kot rešiteljico življenj.V psihoterapiji se dober stik med klientom in terapevtom oziroma postopen razvoj kakovostnega odnosa med njima izkazuje kot podlaga za uspešnost psihoterapevtskega procesa. Pa je dober stik in kakovosten odnos mogoče vzpostaviti tudi prek računalniškega ali telefonskega zaslona? Raziskava o učinkovitosti spletne psihoterapije to potrjuje (Wagner, Horn in Maercker, 2013). Ob primerjavi učinkov klasične terapije s spletno različico ugotovitve kažejo primerljivost njunih učinkov, druga raziskava je potrdila visoko učinkovitost spletne terapije pri socialnih fobijah (Andrews, Davies in Titov, 2011). Raziskavi torej prepoznavata spletno terapijo kot primerno dopolnitev klasične terapije ali pa tudi kot samostojno obliko psihoterapevtskih srečanj.

Zaupnost zagotovljena

Prednost, ki jo poudarjajo tako slovenski uporabniki spletnih terapij kot psihoterapevti, je največkrat priročnost, saj omogoča srečanja od doma oziroma tam, kjer je klient trenutno (dom, pisarna, tujina ...), in posledičen prihranek časa in tudi denarja (ki bi ju sicer porabili za pot). Pogosto je to najbolj ustrezna ali celo edina možnost za tiste, ki ne morejo do psihoterapevta zaradi različnih bolezni, invalidnosti, hude depresije ali anksioznosti, fobij in podobnih težav ter omejitev. Zaradi ustrezne programske zaščite je zagotovljena zaupnost, vsebina pogovora ostaja znana le terapevtu in klientu. Za uporabnika je program preprost, povsem dovolj je osnovno poznavanje računalnika.Prihodnost

Misel na to, da osebni stik na raznih področjih danes zamenjuje stik prek zaslona, enkrat v prihodnosti pa nas morda nadomestijo roboti, verjetno v marsikom zbuja dvome, strah, morda odpor. Napredku in razvoju tehnologije pa se nikakor ne moremo izogniti, ravno tako spremembam v življenjskem slogu, ki gredo iz »hitro« na »še hitreje«. Naš čas dosega vse višjo vrednost, tehnologija pa nam ga čedalje bolj pomaga prihraniti ter olajšuje dostop do česar koli, kadar koli, kjer koli. Tudi zdravstvo in znotraj njega psihoterapevtska pomoč pač ne moreta ostati izjema. Lahko upamo, da bo osebni stik še nekaj časa vzdrževal svoj primat, hkrati pa kar največ vlagamo v to, da bodo tudi spletne različice pomoči vedno bolj kakovostne.