Živite zase in negujte odnose, v katerih se počutite dobro in izpolnjeno

Pozdravljeni,

začniva s tem, kaj pravzaprav je ljubosumje. Ljubosumje je pogosto močan občutek negotovosti glede morebitne izgube. Ljubosumje lahko opišemo kot strah, da bi nam druga oseba vzela nekaj, kar je naše. Ker ste vi sami prestali ločitev in težko obdobje po njej, je razumljivo, da zdaj občutite strah. Strah pred izgubo, strah pred neznanim, strah pred novim.

Ljubosumje in strah sta normalni čustvi za vse ljudi, še posebej za tiste, ki so jih v preteklosti zaznamovale negativne izkušnje. Če se glede vsega tega (ločitve in prebolevanja) še niste obrnili na strokovno osebo, vam močno priporočam, da poiščete pomoč, saj boste tako lažje premagali strahove in zaživeli bolj svobodno in srečno.

Ne glede na to, ali ste ali si boste poiskali strokovno pomoč, pa je izredno pomembno, da si po travmatični ločitvi vzamete čas zase. Pravite, da ste to že storili, ko niste hiteli v novo zvezo, in prav je tako, a morda še niste povsem ozavestili, kako sebe postaviti na prvo mesto. Novi partner vam lahko pri tem sicer pomaga, a le, če mu zaupate in se ob njem počutite dobro v svoji koži.

Vendar gre iz vašega pisma razbrati, da vas vaš novi partner navdaja z negotovostjo, celo sprašujete se o resničnosti lastnih občutkov. Mislim, da bi morali prav zaradi tega še bolj prisluhniti sebi. Če vas situacija s partnerjem in prijateljico spravlja v nelagodje, ne bodite tiho in ne vztrajajte molče v njej. Zaupajte svojim čustvom in jim sledite. Če vam pravijo, da se želite odkrito pogovoriti s prijateljico in partnerjem, storite to. Če želite, da sta s partnerjem sama, mu to povejte in se ne vdajte njegovim predlogom, če vas spravljajo v stisko. Če se ne počutite dobro tako v njegovi kot njeni družbi, se odmaknite in si vzemite čas zase ter počnite tisto, kar vam trenutno prinaša veselje.

Skratka, poslušajte svoje telo, saj najbolje ve, kaj je prav za vas. In zapomnite si, vi niste na svetu zato, da boste ustrezali drugim, pa naj bo to partner ali prijateljica. Živite zase in negujte odnose, v katerih se počutite dobro in izpolnjeno. To dolgujete sebi, drugim pa prav ničesar. Srečno!