Po včerajšnji novici, da smo v Sloveniji dobili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, šlo naj bi za moškega, slovenskega državljana iz okolice Ljubljane, starega nad 60 let, ki se je pri zdravniku oglasil zaradi tipičnih simptomov, so danes prisotnost virusa covid-19 potrdili še pri eni osebi v UKC Ljubljana, ta se je okužila, ker je bila v stiku s prvo okuženo osebo, ne gre pa za družinskega člana prve osebe.

Več informacij nam vir ni želel razkriti, saj so pristojni organi medtem že napovedali tiskovno konferenco. Tam so najprej potrdili informacijo, da imamo že drugo okužbo v Sloveniji, minister za zdravje Aleš Šabeder, je potrdil, da je bil novi okuženi v stiku z prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov; 29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, na Marco Polu je pristal  v soboto ob 16.25, letel pa je z maroško letalsko družbo Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938. Nato se je s prevoznikom GoOpti odpeljal v Ljubljano, zato so vsem osebam, ki so bile v stiku z njim že odvzeli vzorce in jih testirajo, rezultati zanje bodo znani popoldne. Vsi, ki so bili z okuženim v vozilu GoOpti, se bodo pogovorili z epidemiologom in glede na presojeno tveganje dobili podrobna navodila, je na konferenci dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. NIJZ je ob tem pozvalo vse državljane, ki so 29. februarja potovali z letom ATR938 na beneško letališče Marco Polo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in naj v primeru znakov okužbe s koronavirusom (vročina, kašelj, težave z dihanjem) po telefonu pokličejo svojega zdravnika. 

Če ste v skrbeh zaradi koronavirusa, pokličite te številke

Okuženi je že med potovanjem nazaj v Slovenijo imel bolezenske znake, ki pa jih je pripisoval nedavni poškodbi, ki jo je utrpel v Maroku. Ob vrnitvi v soboto, 29. februarja, je še isti večer med 20. in 21.30 zaradi te poškodbe obiskal ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in poslali domov. V sredo, 4. marca, pa je zaradi slabega počutja odšel v Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan. Osebna zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala preventivno ostala doma in ni na delovnem mestu, čeprav je bila med pregledom pacienta zaščitena, sporočajo pristojni organi. Tudi vsi drugi zdravstveni delavci enote Vič-Rudnik, ki so prišli v stik z njim, so bili ustrezno zaščiteni, vse je potekalo v skladu s protokolom, ki veli, kako je potrebno ukrepati v primeru sprejema pacienta s sumom na okužbo. Ministrstvo je na novinarska vprašanja spregovorilo tudi o soprogi prvega okuženega, saj naj bi ta delala na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol. Ministrstvo je pomirilo javnost, da žena pacienta sama ni okužena. 

Na NIJZ svetujejo, da še naprej ravnajte preventivno, izogibajte se tesnega stika z osebami, ki kažejo bolezenske znake in si temeljito umivajte ter razkužujte roke. Foto: Blaž Samec

Pirnatova je poudarila, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili ljudje na urgenci in na letalu, sicer majhna. A kljub temu skušajo zbrati čim več oseb, ki so bile v stiku z okuženim. NIJZ tako prosi vse, ki so bili 29. februarja med 20. uro in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo na telefonsko številko 031 619 118, da jim bodo svetovali glede dodatnih ukrepov. Dobili bodo enak napotek kot potniki z omenjenega poleta - da torej opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov bolezni pokličejo osebnega zdravnika. Dokler nimajo bolezenskih znakov, odvzem brisov ni smiseln, če se zgoraj omenjeni znaki pojavijo, pa za vse velja, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki bo ukrepal po protokolu. Morebitni oboleli morajo do nadaljnjih navodil, ki jih dobijo od zdravnika po telefonu,ostati doma in se izogibati stikom z drugimi ljudmi, svetujejo na spletni strani NIJZ.

V podjetju GoOpti medtem še naprej izvajajo svoje storitve. Direktor podjetja Marko Guček je za STA povedal, da nenehno spremljajo situacijo zaradi širjenja virusa, sledijo obvestilom ministrstva za zdravje in NIJZ ter obvestilom ministrstva za zunanje zadeve. »Delujemo v skladu s trenutnimi smernicami,« je zagotovil. V podjetju so že 30. januarja vsem franšizam podali navodila o obveznih ukrepih za preprečevanje okužbe s koronavirusom, te pa so jih posredovale svojim voznikom. Preventivni ukrepi vključujejo zaščitno masko za voznike, razkuževanje rok z dezinfekcijskim milom, obvezno uporabo rokavic, čiščenje in razkuževanje vozila z dezinfekcijskim sredstvom ob vsaki menjavi potnikov ter izogibanje neposrednemu stiku s potniki. Franšize so prav tako obvestili, da morajo vozniki potnike opozoriti na previdnostne ukrepe pred vstopom v vozila. 

Foto: Blaž Samec

Guček je še priznal, da trenutno beležijo med 30- in 40-odstotni upad potnikov, pri čemer izrazito izstopa Italija, ki je tudi sicer njihova osrednja prevozniška destinacija. Manj pa je tudi potnikov na Dunaj in v Zagreb. Prav zdaj v podjetju ugotavljajo, kako se spopasti s padcem, je sklenil. 

O okuženem Slovencu, ki se je vrnil iz Maroka so v javnost sedaj prišli že novi podatki. Ljubljančan se je v Maroku mudil na desetmesečnem motorističnem potovanju, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V odpravi je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja, ki ne želi biti imenovan. Povedal je še, da ostali člani skupine z okuženim Ljubljančanom sicer niso bili veliko v stiku, saj je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi, ker se je poškodoval. Vir je STA zaupal, da si z okuženim nato ni delil prevoza z beneškega letališča v Ljubljano, se je pa še z dvema udeležencema potovanja v sredo zvečer testiral na infekcijski kliniki, vsi trije brisi so bili negativni. V stiku je tudi s hrvaškimi udeleženci potovanja, vsi trije poročajo, da se počutijo dobro. STA je bila v stiku tudi s predstavnikom agencije, ki je organizirala to motoristično potovanje po Maroku. Potrdil je, da so jih kontaktirali z infekcijske klinike UKC Ljubljana, naj jim posredujejo podatke o potnikih.