Vir nam je povedal, da gre pri pacientu za moškega iz okolice Ljubljane, starega nad 60 let. Gospod se je pri zdravniku oglasil zaradi tipičnih simptomov, prisotnost virusa covid-19 pa so potrdili z dvakratnim testom njegovega brisa. 

Ne ve se, ali je pacient tudi kronični bolnik in bi zato bilo njegovo življenje morebiti bolj ogroženo. 

Da smo v Sloveniji odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočil tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, ki je sporočil, da bo več o okuženi osebi povedal minister za zdravje Aleš Šabeder na novinarski konferenci. 

Okuženi je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo, trenutno je na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, v sobi, ki je bila predvidena za sprejem prvih bolnikov, je pojasnil minister za zdravje. Okuženi je danes obiskal svoje osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so skladno z vnaprej določenim protokolom tudi hospitalizirali, je na večerni tiskovni konferenci sporočil Šabeder. Na ministrstvu so bili po besedah Šabedra o pozitivnem rezultatu okužbe z novim koronavirusom obveščeni okoli 20.45. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. 

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da še raziskujejo, kje bi bilo možno mesto okužbe. Za zdaj po njenih besedah kaže, da gre za uvožen primer in da se je oseba okužila v Maroku. Pristojni bodo okuženo osebo vprašali, kje se je gibal, preučili bodo njegovo stanje in se pogovorili predvsem o njegovih visoko rizičnih kontaktih, za katere so, kot je izpostavila Sočanova, predvideni najbolj strogi ukrepi. Za zdaj tako še nimajo točnih podatkov o stikih, naloga pristojnih pa je, da jih identificirajo. Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska infekcijske klinike minilo nekaj dni. »Naše delo je, da jih najdemo in jim svetujemo, kar je potrebno, da se okužba ne bo širila,« je poudarila.

Razpravo o aktualni situaciji bodo po Šabedrovi napovedi opravili tudi na vladni ravni. Vse slovenske sosednje države so do zdaj že potrdile prve primere okužb, Slovenija se je tako nocoj pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

Koronaviruski, ki so ga poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19, je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka. 

Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni, opozarjajo na NIJZ, kjer so za splošno javnost zbrali še nekaj sledečih koristnih informacij: 

  • Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.
  • Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil je varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.
  • Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku, svetujejo previdnost in zaščito pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom, če smo na razdalji vsaj 1,5 metra, ne predstavlja tveganja.
  • Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je, tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.
  • V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Zelo pomembno je tudi, da so pravilno nameščene in da pokrivajo nos in usta. Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujejo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, ter poskrbeti za redno zračenje prostorov.
  • Z novim koronavirusom se lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi.