Rojen 10. septembra 1933 v nemškem Hamburgu premožnemu lastniku tovarne za kondenzirano mleko Ottu Lagerfeldtu kot Karl Otto Lagerfeldt, je z materjo Elisabeth pri 14. letih odšel v Pariz, kjer je leta 1955 opozoril nase v modni industriji kot asistent francoskega oblikovalca Pierra Balmaina. V 60. letih prejšnjega stoletja je presedlal k modnima hišama Fendi in Chloe, nato pa mu je leta 1983 glavni izvršni direktor Chanela Alain Wertheimer zaupal kreativno vodenje slovite modne hiše rekoč: »Tu imaš nepopisan list, preobrazi ga po svoje.« In to je tudi storil. Lagerfeld je na kreativnem stolčku Chanela sedel rekordnih 36 let, in čeprav je v tem času oblikoval tudi za lastno znamko in modno hišo Fendi, so njegove spektakularne kreacije, ki jih je vsako sezono ustvaril za Chanel, znamko uspešno ponesel v novo tisočletje in med mlade kupce, kjer še danes kraljuje kot ena izmed najbolj prestižnih in cenjenih na svetu. Zapuščina Gabrielle Coco Chanel tako živi naprej tudi po zaslugi Nemca, morda prav zato, ker se je nikdar ni trudil posnemati. »Moje delo ni, da ponavljam kar je počela ona, ampak da naredim tisto, kar bi ustvarila. Dobra stvar Chanela je njegova ideja, ki jo lahko preslikaš v veliko stvari,« je nekoč dejal Lagerfeld. Lagerfeld, ki danes velja za ikono modnega sveta, prijateljeval je s številnimi vplivnimi ženskami, od igralk in pevk do članic kraljevega dvora, ki so vse oboževale njegove stvaritve, je za svoje delo prejel številna priznanja, med njimi šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, leta 2002 tudi nagrado za življenjsko delo, v Franciji pa so mu podelili naziv viteza legije časti. 


Foto: Chanel


Modni velikan se po smrti ljubezni svojega življenja Jacquesa de Bascherja, ta je za AIDSom umrl leta 1989 star komaj 38 let, nikoli več ni zaljubil in živel samsko življenje brez seksa. Čeprav ga je de Barcher varal s še enim modnim zvezdnikom tistega časa, Yvesom Saint Laurentom, to Karla ni motilo. V biografiji pokojnega partnerja se je Lagerfeld celo razgovoril, da njuna zveza nikdar ni bila telesna, čeprav je de Barcherja naravnost oboževal. »Sem totalni puritanec,« je dejal in povedal, da je seks precenjen in njemu ne pomeni veliko. Tega se je navsezadnje držal vse do svoje smrti, edini moški v njegovem življenju je po smrti de Barcherja postal njegov razvajeni maček Chaupette. 


Foto: Instagram


Lagerfeld je bil zadnjih nekaj tednov svojega življenja hudo bolan in zato manjkal tudi na obeh januarskih Haute Couture modnih revijah. Predstavniki Chanela so takrat potrdili, da je utrujen in v sporočilu za javnost navedli, da ga bo ob tej priložnosti nadomestila Virginie Viard, direktorica kreativnega studia pri Chanelu, za kar jo je Lagerfeld pooblastil osebno. To je bila prva in edina modna revija, na kateri je manjkal oziroma izpustil svoj značilni priklon na modni pisti ob koncu vsakega modnega Chanelovega spektakla … Morda o neponovljivem fenomenu Karla Lagerfelda največ pove ena izmed njegovih izjav: »Najbolj uživam, ko počnem stvari, ki jih še nikoli v življenju nisem počel.« Naš poklon! 

Preberite še intervju, ki nam ga je modni mag namenil pred leti, ko je ustvaril kolekcijo za H&M in tako postal prvi od velikih, ki je prestiž približal tudi kupcem hitre mode. Najdete ga tukaj.